Posle naredne runde lakše do datuma

Premijer Ivica Dačić očekuje da će posle predstojeće runde dijaloga u Briselu, 20. juna, Srbiji biti lakše da dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

20:24

Default images

"Ovo bi bila dvanaesta runda dogovora i, nadam se da će biti takva da će Srbiji posle nje biti lakše da dobije datum za pregovore", rekao je Dačić Tanjugu u Zajecaru.

Prema njegovima rečima, nakon tog sastanka visoka predsedstavnica EU Ketrin Ešten i komesar Štefan File uputiće državama članicama EU preporuku da podrže otvaranje tih pregovora.

"To znači da se očekuje da i taj sastanak, kao i sastanak radnih grupa, bude uspešan", naglasio je Dačić.

Premijer je rekao da dnevni red sastanka u Briselu još nije utvrđen, ali da se očekuje da će, kao i do sada, u Briselu biti razgovora o svim otvorenim temama o kojima nije postignuta saglasnost u dosadašnjim pregovorima.

"To znači, da će sastanci biti teški, a pošto dnevni red nije utvrđen, to znači da može biti veoma širok, a tiče se implementacije", ukazao je Dačić.

Dačić je dodao da, kao i do sada, postoje mnoge teme o kojima radne grupe ne mogu da se dogovore, odnosno gde treba donositi političke odluke.

"To se radije onda prepušta drugima, u svakom slučaju mi smo spremni za te razgovore", rekao je Dačić i zaključio da će se još videti ko će biti u delegaciji Beograda.

"Ulaskom Srbije u EU dobija i Evropa"

Dačić je izjavio da ulaskom Srbije u Evropsku uniju neće dobiti samo Srbija već i Evropa, koja dobija narod i državu koja nikad nije vodila osvajačke ratove.

"Očekujem da 28. juna odluka bude pozitivna, ako ne dobijemo datum za početak pregovora za članstvo u EU bićemo prevareni, a nije dobro da najveća zemlja na Balkanu bude prevarena", rekao je Dačić na konvenciji koalicije SPS-PUPS-JS u Zaječaru, uoči lokalnih izbora 23. juna.

Dačić je naglasio da onaj ko ne zna da obezbedi da država funkcioniše bez obzira na tešku ekonomsku krizu ne treba da bude na funkciji, i podvukao da Vladi Srbije trebaju ministri koji znaju da rade, a ne oni koji vladu doživljavaju kao "zid plača".

"Mi nemamo nikakvih razloga za osećaj manje vrednosti, jer smo zemlju podigli u najteže vreme. Pre 2000. godine vreme je bilo teško, ali su preduzeća radila. Oni koji su došli posle, to nisu mogli ni da održavaju", naglasio je premijer Dačić.

On je ukazao da je istočna Srbija nerazvijena, ali da je, kada je Srbiji bilo najteže, bila spremna da se žrtvuje, iako su posle finansije išle u druge krajeve.

Dačić je istakao da svi moraju da znaju šta Srbija želi, a to je da zaštiti državne i nacionalne interese i da je zato neophodno da se okrene novi list i narod povede putem prosperiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: