Listinzi razgovora ipak zaštićeni

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija odlučilo je da povuče Pravilnik o zadržanim podacima i presretanju elektronske komunikacije, saznaje Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

19:59

Default images

Kako objašnjava izvor lista iz tog ministarstva, do povlačenja pravilnika je došlo nakon što je Ustavni sud Srbije krajem protekle sedmice oglasio neustavnom odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama koje se odnose na kontrolu zadržanih podataka nastalih u fiksnom i mobilnom telefonskom saobraćaju i internet komunikaciji.

Tim odredbama bilo je moguće da nadležne službe - BIA, policija, tužilaštvo, Vojnoobaveštajna (VOA) i Vojnobezbednosna agencija (VBA), mimo suda pristupe zadržanim podacima, to jest informacijama o tome ko je koga, kada i odakle zvao i koliko je trajao razgovor, a nadležno ministarstvo je imalo ovlašćenje da bliže uređuje zahteve u vezi sa zadržanim podacima podzakonskim aktom.

Ustavni sud je oglašavajući pojedine odredbe zakona zapravo dao za pravo kritičarima spornih odredbi, koji su tvrdili da je tim zakonom tajnim službama i policiji bilo omogućeno da bez dozvole suda izvrše uvid u listinge razgovora korisnika.

U prilog ovoj tezi idu i podaci koje je nedavno, nakon nadzora korišćenja telefonskih listinga kod operatera fiksne i mobilne telefonije, obelodanio poverenik Šabić.

Ti podaci pokazali su da su policija, BIA, Vojnoobaveštajna (VOA) i Vojnobezbednosna agencija (VBA), sudovi, tužilaštvo i još neki državni organi jednom od četiri telefonska operatera u kome je poverenik obavio nadzor za godinu dana podneli čak 4.400 zahteva za pristup zadržanim podacima.

Gotovo sve su podneli MUP i sudovi, a od 4.400 zahteva više od 90 odsto je rešeno pozitivno, iako u više od pola njih nije naveden pravni osnov.

Na predlog ovog pravilnika, inače, bilo je upućeno dosta kritika, među kojima i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, ali i zaštitnika građana Saše Jankovića. Njihove primedbe odnosile su se na to da je pomenutim pravilnikom omogućeno, mimo Ustava Srbije, da tajne službe i policija, mimo odluke suda, izvrše uvid u elektronsku komunikaciju građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: