SAD, EU o ratnicima iz BiH u Siriji

Predstavnici ambasade SAD i nekoliko diplomata iz zemalja EU tražili su od Sarajeva precizne podatke o dobrovoljcima iz BiH koji ratuju u Siriji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

18:47

Default images

Oni su u poslednjih dvadesetak dana održali seriju sastanaka s direktorima policijskih i bezbednosnih agencija BiH zatraživši precizne podatke o dobrovoljcima koji su u Siriji ratovali ili još ratuju kako bi protiv njih preduzeli “adekvatne mere”, piše splitska “Slobodna Dalmacija”.

Iako, kako se navodi, nisu objasnili šta konkretno podrazumevaju "adekvatne mere"“, gotovo je izvesno da će svim ratnicima po povratku iz Sirije biti zabranjeno putovanje u države Evropske unije i SAD.

U razgovorima sa čelnicima policijskih i obaveštajnih agencija diplomate su, naime, bez previše okolišanja izrazile bojazan da bi bosanski mudžahedini, tokom boravka na sirijskim ratištima, mogli od Al-Kaide da dobiju naređenja koja se odnose na terorističke akcije u njihovim državama, budući da kao državljani BiH mogu slobodno, bez viza, putovati u zemlje EU.

Da je posredi ozbiljan bezbednosni problem, potvrđuje i činjenica da su predstavnici ambasada SAD u Sarajevu i njihove zapadnoevropske kolege, osim generalija bosanskih dobrovoljaca, tražili i podatke o članovima njihovih porodica i bliskim prijateljima, navodi list.

Podseća se da je sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna" pre dvadesetak dana prvi objavio imena svih domaćih mudžahedina koji su u organizaciji dvojice vehabijskih vođa, Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče i Dževada Gološa iz Mostara, iz Sarajeva, preko Turske, otišli na sirijska ratišta.

List piše da je u međuvremenu dobio nove informacije o njihovim ratnim pohodima koji su, u slučaju Muaza Šabića, okončani tragično.

Šabić je, dodaje se, u džihad otišao sredinom marta, iz Gornje Maoče, gde ga je ispratio samoproglašeni šejh Nusret Imamović.

Pre polaska, od Imamovića je dobio tri hiljade maraka, što je, kako se posle pokazalo, novčani iznos koji se isplaćivao većini dobrovoljaca, od još nepoznatih "donatora“".

Dva meseca kasnije, nakon što je dobio poziv da se bori za "šerijatsku Siriju", nije se dvoumio ni časa. Zajedno s Bajrom Ikanovićem, vehabijskim vođom iz Hadžića, i Sarajlijom Enverom Lilićem, priključio se vojnim formacijama pokreta Al-Nusra, koji se javno deklariše kao najaktivniji ogranak Al-Kaide u Siriji.

Šabić je, dodaje se, poginuo u borbama kod sirijskog grada Alepa 29. aprila, dok su na istom ratištu, u gotovo isto vreme, ranjeni Ikanović i Lilić. Bajro Ikanović je nakon ranjavanja evakuisan iz Sirije i smešten na bolničko lečenje u Turskoj, ali nije poznato o čijem trošku.

Među bošnjačkim državljanima koji su otišli u novi džihad nalaze se i trojica veterana, bivših pripadnika odreda "Mudžahid"“, koji u Siriji, zbog ratnog iskustva iz BiH imaju poseban status.

Prvi je naturalizirani Bosanac Boutrif Đamel, poreklom iz Alžira, koji se "proslavio“ 1995., u borbama oko Vozuće". Iako se protiv Đamela proteklih godina vodila istraga zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nad srpskim civilima, a posle i zbog kontakata s međunarodnim teroristima, nikada nije uhapšen, pa čak ni nakon što se našao na popisu osoba koje su smatrane pretnjom za nacionalnu bezbednost BiH.

Đamel je do odlaska u Siriju živeo u Zenici, a u novom mu se ratnom pohodu pridružio nekadašnji saborac iz odreda El Mudžahid Fikret Hadžić, koji je u rodnom Kaknju poznat kao nasilnik.

Treći ratni pripadnik jedinice Mudžahid, koji je prošle godine u više navrata kao instruktor boravio u Siriji je Kenan Bijedić iz Visokog. Prethodno je Bijedić, dok je još trajao rat u BiH, prošao specijalističku obuku u kampovima arapskih mudžahedina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: