Mala Berina sahranjena u Sarajevu

Na sarajevskom groblju Vlakovo sahranjena je tromesečna Berina Hamidović koja je pre pet dana preminula u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.

Izvor: Tanjug, klix.ba

Ponedeljak, 17.06.2013.

17:25

Default images

Građani Sarajeva, njih nekoliko desetina, okupilo se ispred zgrade Parlamenta BiH, kako bi izrazili žaljenje zbog smrti tromesečne Berine Hamidović.

Ona je jedne od beba koja nije mogla da dobije jedinstveni matični broj i koja je preminula na lečenju u Beogradu</a>.

Oni su, istovremeno, u znak protesta okrenuli leđa zgradi Parlamenta BiH, a takođe su samoinicijativno današnji dan proglasili Danom žalosti, preneo je "Dnevni avaz".

Berina je preminula u Beogradu tokom lečenja, kao, kako je rekao njen otac, žrtva administracije, javili su mediji u BiH.

Berina Hamidović rođena je 17. marta, a lekari su otkrili da boluje od oboljenja zbog kojeg nije mogla da uzima hranu. Posle neuspele operacije u Sarajevu, beba je upućena na lečenje u Beograd, ali je tada došlo do problema jer, iako je bila hitan slučaj, nije imala matični broj ni pasoš.

Berinin otac, Edin Hamidović, ispričao je da su novac za njeno lečenje prikupile komšije, ali da su, na putu za Beograd, satima čekali na granici u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate.

"Iako je dete bilo hitan slučaj, o kojem je Granična policija trebalo da bude obaveštena, službenici na prelazima nisu znali za dolazak sanitetskog vozila", rekao je Berinin otac.

Kako je ispričala njena majka, Edina Hamidović, bilo je potrebno samo da iz BiH neko obavesti graničnu policiju ili da Ministarstvo civilnih poslova izda jednu potvrdu, ali niko od službenika ni na streani carine BiH ni na srpskoj strani nije obavestio o ovom slučaju. Oni su porodicu pustili preko granice na svoju odgovornost.

U Beogradu su se pojavili novi problemi, jer iz BiH nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. Lekari iz Beograda su i pored toga dali sve od sebe da spasu bebu, dodao je Berinin otac, koji im se na trudu zahvalio.

Međutim, i pored napora lekara, Berina je u bolnici preminula 13. juna.

Smrt Berine Hamidović usledila je posle slučaja još jedne bebe, tromesečne Belmine Ibrišević koja je, kako bi mogla da ode na operaciju, dobila matični broj pod pritiskom građana koji su danima protestovali ispred parlamenta BiH.

Belmina se sada nalazi u bolnici u Štutgartu.

Inače, i danas su održani protesti, ovoga puta u Mostaru, kojima su se pridružili i građani iz Sarajeva, povodom nedonošenja zakona o matičnom broju. Više stotina građana okupilo se kako bi podsetili na slučaj preminule bebe.

"Juče smo širom BiH odali počast maloj Berini. Pitamo našu vladajuću elitu koliko im još života treba da napokon shvate da vlast nije plen, već ogromna odgovornost pred narodom, odgovornost koja zahteva rad i pravednost", kazao je Osvit Seferović, čitajući poruku mostarskih aktivista, prenela je agencija Fena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: