Stigao vreli talas, ove nedelje 36C

U Srbiji se ove nedelje očekuje i do 36 stepeni. Lekari već imaju povećan broj intervencija na javnim mestima.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 17.06.2013.

08:35

Default images

U Beogradu su danas u 13 časova izmerena 32 stepena, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a meteorolozi već za sutra u pojedinim mestima u Srbiji najavljuju 36 stepeni.

Hitna pomoć je danas u Beogradu, gde je veoma toplo, učestalije intervenisala na javnim mestima ali je ukupan broj intervencija bio u granicama uobičajenog, izjavila je portparol Hitne pomoći Nada Macura. Ona je precizirala da su danas u Beogradu u periodu do oko 13 časova obavljene 64 intervencije Hitne pomoći, od kojih 35 na javnim mestima i taj broj je veći od prethodnog perioda.

Macura je istakla da su se u tom periodu dogodila i četiri saobraćajna udesa bez težih posledica.

Nagli skok temperature, ništa neobično

Beta
Temperatura vazduha u Srbiji naglo je skočila posle hladnih i kišnih majskih i junskih dana. Meteorolog Nedeljko Todorović za Blic kaže da ovakve vremenske promene i oscilacije uopšte nisu neuobičajene za ovo doba godine.

"Možemo da kažemo da je pravo leto stiglo. Do kraja nedelje na teritoriji cele Srbije očekuju nas temperature od 32 do 36 stepeni. Tek u subotu može se očekivati retka pojava padavina u planinama, a u nedelju i u nižim predelima, iako će to doneti samo manje zahlađenje", kaže on.

Todorović kaže da su nagle smene kiše i sunca uobičajena pojava za ovo doba godine, kao i da se predstojeći letnji period neće mnogo razlikovati od prethodnih.

A kada dođu leto i vrućine, počinju i upozorenja lekara o tome kako se treba ponašati pri velikim vrućinama. Portparolka Hitne pomoći Nada Macura savetuje adekvatno oblačenje, unošenje dovoljno tečnosti i laganu ishranu.

Ona je takođe savetovala i oprez na kupalištima, rekama i jezerima, a onima koji ne znaju da plivaju, da se ne voze sandolinom, niti da ulaze u čamac.

Macura je rekla da tri lekarske ekipe i jedna transportna dežuraju na Adi Ciganliji u Beogradu od 10 do 20 časova, a da je centralna kod hotela "Jezero".

Zbog izuzetno visokih temperatura koje su najavljene za naredne dane, Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija“ postaviće cisterne sa pijaćom vodom u centru Beograda, kako bi sugrađani lakše podneli velike vrućine, saopštilo je danas to preduzeće.

Cisterne sa pijaćom vodom biće postavljene od sutra, 18. juna od 12 do 18 sati na lokacijama Trgu Republike, Zelenom vencu i Slaviji. Pitka voda na tri veoma prometna mesta u prestonici namenjena je svim građanima za piće, osvežavanje i rashlađivanje.

U Crnoj Gori tropsko leto

Crnu Goru od danas do kraja sedmice očekuje toplotni talas, pošto će maksimalne dnevne temperature dostizati 38 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz crnogorskog Hidrometeorološkog zavoda.

U Podgorici je za danas najavljeno 36 stepeni, a sutra se očekuje temperatura od 37 stepeni. Crna Gora biće na udaru toplog tropskog talasa, koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek krajem naredne sedmice očekuje blagi pad maksimalnih temperatura i to na severu Crne Gore. Lekari savetuju veću opreznost tokom vrelih dana - izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmereno 44,2 stepena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: