Samit G8: O ekonomiji, Siriji...

Lideri Grupe osam ekonomski najrazvijenijih zemalja okupili su se na samitu u Severnoj Irskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

08:10

Default images

Glavne teme situacija u Siriji, kao i podsticaj rasta svetske ekonomije, ublažavanje monetarne politike i stroža poreska kontrola.

Iako stvaraju više od polovine svetskog bruto društvenog proizvoda i dalje ih muči kriza, pa će značajan deo samita posvetiti podsticanju rasta, ublažavanju monetarne politike i strožoj poreskoj kontroli.

Uz jake mere obezbeđenja i daleko od očiju lokalnog stanovništva i demonstranata, lideri Grupe osam okupili su se u luksuznom golferskom odmaralištu Loh Ernu u Severnoj Irskoj.

Na stolu lidera bogat meni, ali neprijatne teme. I pre početka samita, lideri Rusije i Velike Britanije pokazali su koliko su duboke njihove nesugalsice oko Sirije. Moskva poručuje da ne želi ponavljanje libijskog scenarija i da zato neće dozvoliti uspostavljanje zone zabrane leta iznad Sirije. Britanija se nada kompromisu.

Britanski premijer Dejvid Kameron napominje da je zbrinut zbog ekstremista u sirijskoj opoziciji koji podržavaju terorizam i predstavljaju opasnost za svet.

Pitanje je možemo li da učinimo nešto tim povodom. Moj stav je da ne treba da prihvatimo da su jedina alternativa Asadu terorizam i nasilje, ocenio je Kameron.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica treba da bude na strani Sirijaca koji žele demokratsku i mirnu budućnost, bez čoveka koji protiv njih koristi hemijsko oružje.

Rusija i SAD ne slažu se po pitanju načina okončanja sukoba u Siriji, ali obe zemlje žele da krvoproliće prestane, a zavađene strane sednu za pregovarački sto, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle razgovora sa američkim kolegom Barakom Obamom.

"Naši stavovi se ne slažu u potpunosti, ali imamo istu nameru da nasilje bude prekinuto, da se u Siriji smanji rastući broj žrtava i da problemi budu rešeni na miran način", rekao je Putin posle razgovora sa Obamom tokom samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G8) u Severnoj Irskoj.

Kako su prenele agencije, Putin je kazao da se sa Obamom složio da SAD i Rusija zajednički "podstaknu proces mirovnih pregovora i ohrabre suprotstavljene strane da sednu za pregovarački sto".

Uoči dolaska na samit, šef Bele kuće u Belfastu odao je priznanje predstavnicima katolika i protestanata na pronalaženju mirovnog rešenja kojim je okončano višedecenijsko nasilje u Severnoj Irskoj.

"Vi ste primer onima koji teže miru, jer van ovih obala, u udaljenim delovima sveta, ima ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa etničkim, verskim i plemenskim konfliktima, poručio je Obama.

"Mnogi su se ugledali na Severnu Irsku, računajući da ako je ste mogli da postignete mir, mogu i oni ako nastavite hrabar put prema trajnom miru, to će biti dobro za vas, ali i za celo ostrvo, za Veliku Britaniju, Evropu i za celi svet, istakao je američki predsednik.

Samit u senci špijunskog skandala

Foto: Beta, AP
Nezaobilazna tema samita je ekonomija i podsticanje rasta. Očekuje se postizanje dogovora o trgovinskim i poreskim reformama i jačoj koordinaciji u razmeni bankarskih podataka. Posebnu pažnju lideri G8 posvetiće sporazumu o slobodnoj trgovini Evrope i Severne Amerike.
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj poručio je da će partnerima EU u G8 reći da se u Evropi poboljšala ekonomska situacija. "Evro više nije ugrožen, finansijska stabilnost je vraćena, deficiti su prepolovljeni, konkurentnost poboljšana a izvoz je u porastu", dodao je Rompaj.

S druge strane, stanovnike krizom pogođene Severne Irske iritirala je činjenica da je na ulepšavanje kraja i izloga potrošeno više od 300 hiljada funti. Samit se održava u senci još jednog špijunskog skandala.

List Gardijan piše da su britanske tajne službe 2009.godine prisluškivale strane diplomate i političare na samitu G20 u Londonu, dok se na meti američkih obaveštajaca našao tadašnji ruski predsednik Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: