Vulin: Datum skida breme sa Srba

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin smatra da će se Srbi na Kosovu najviše obradovati ako Srbija 28. juna dobije datum početka pregovora sa EU.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.06.2013.

19:21

Default images

Time će se, objašnjava Vulin, sa njih skinuti breme nepravedeno stavljene odgovornosti.

"Niko se više neće obradovati od Srba sa Kosova i Metohije ako dobijemo datum, jer će to značiti da je Evropa počela da ceni sve ono što su država Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji uradili da bi došlo do dobijanja tog datuma", rekao je Vulin.

Vulin je, pred nastavak sutrašnjih tehničkih razgovora u Briselu predstavnika Beograda i Prištine, ponovio da je ključno pitanje za Beograd donošenje zakona o amnestiji, bez koga nije moguće napredovati.

“Moramo da vidimo sa prištinske strane jasnu spremnost i jasnu volju da dođe do završetka procesa pregovaranja, na jedini mogući način, a to je sa poštovanjem bezbednosti i ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

Donošenje zakona o amnestiji od strane Prištine je, po oceni Vulina, za srpsku delegaciju od početka dijaloga krucijalno pitanje, jer niko ne može da odgovara i strada zbog toga što je radio svoj posao i bio na strani svoje države Srbije.

Vulin je kazao da sve ono što bi moglo biti predmet bilo kakvog krivičnog gonjenja bilo kog pojedinca mora biti predviđeno zakonom o amnestiji, istakavši da se srpski narod na Kosovu mora zaštititi i da će Srba to učiniti.

On je kazao da je od najveće važnosti i to da svaki sporazum mora biti statusno neutralan, jer se “ne može vezivati biračko pravo za državljanstvo, ne može se vezivati lična karta ili vozačka dozvola za državljanstvo". Govoreći o sutrašnjoj razmeni oficira za vezu između Beograda i Prištine, Vulin je ocenio da to zapravo znači da Srbija poštuje svoje obaveze, drži do svoje reči i da će ono što je prihvaćeno biti i sprovedeno.

Istakvši da je Srbija sprovela sve što je preuzela nasebe, Vulin je kazao da sada ostaje da prištinska strana počne da ispunjava svoj deo dogovora, kao što je promena zakona i sve ono što je potrebno da bi došlo do sprovođenja sporazuma.

Vulin je naglasio da Srbija nikad neće priznati Kosovo i da drži do međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a i ocenio da će oficiri za vezu ubrzati i olakšati komunikaciju, i da će "naš predstavnik Dejan Pavićević pred privremenim institucijama u Prištini biti aktivan na pitanju rešavanja problema Srba na KiM".

On je izrazio nadu da će se nakon razmene oficira lakše dolaziti do istine o imovinskim sporovima i da će ljudi brže rešavati na sudovima pitanje svojih uzurpiranih kuća i ostale nepokretne imovine.

"Svako ko pokušva da pravi od oficira ambasadore to neće uspeti", poručio je Vulin u Kosovskoj Mitrovici, gde je razgovarao sa članovima porodica koje su se ranije našle na meti napadača u ovom gradu.

"Porodicama sam poručio da smo tu, da nećemo ići, da smo brinuli, da brinemo i da ćemo brinuti i da će država Srbija voditi računa o svakom svom građaninu, a posebno onome kome je teško", rekao je.

Tokom posete porodici Vučetić, čije je dvoje dece bilo povređeno u bombaškom napadu, Vulin je razgovarao i s novinarima iz Austrije i Nemačke koji borave na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: