Dogovor HR i SLO o kontroli granica

Hrvatska i Slovenija potpisale su u Zagrebu sporazum o zajedničkoj kontroli državnih granica nakon 1. jula, kada Hrvatska postaje članica EU, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

23:16

Default images

Na 33 od 57 graničnih prelaza, koliko Hrvatska ima, biće postavljena samo jedna granična kontrola, što će da omogući daleko brži saobraćaj.

Na većini graničnih prelaza kontrola će se obavljati na slovenačkoj strani, a kontrolisaće se samo pasoši, dok carine više neće da bude.

Sličan sporazum Hrvatska priprema i sa Mađarskom, dok će na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, te BiH sve ostati kao što je i do sada, podsećaju "Novosti". Hrvatska je upozorila komšije da požure i sa potpisivanjem sporazuma vezanog za budući ulazak u Hrvatsku, jer će nesmetano bez vize moći da uđu samo oni koji imaju biometrijski pasoš. Svi ostali moraće da imaju vize i na ulazu u Hrvatsku pokažu 100 evra po osobi za jedan dan boravka u Hrvatskoj.

Hrvatska strana naglašava da je komšije već pre dve godine izvestila o promenama koje će da slede ulaskom Hrvatske u EU. Istovremeno, Hrvatska se zalaže za to da se što pre reguliše mnogo liberalniji ulaz u Hrvatsku, a za građane BiH da ostane režim koji je i do sada vredeo. Međutim, propisi Evropske unije su veoma precizni i od njih u ovom trenutku ne može da se odstupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: