Putin: SAD se osećaju kao imperija

Američka politika je postala talac svojih imperijalnih ambicija, izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin za Raša tudej.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 12.06.2013.

22:41

Default images

"Posle raspada SSSR-a, SAD je jedno vreme postala jedini lider u svetu. Ali to je za Ameriku postala svojevrsna zamka, jer su počeli da se osećaju kao imperija", rekao je Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima TV kanala Raša tudej, koji se emituje za publiku u inostranstvu.

"Imperija ne može sebi da dopusti da pokazuje slabosti, a bilo kakav pokušaj da se dogovori sa partnerima često se unutar zemlje shvatao kao slabost, a to rukovodstvo SAD sebi nije moglo da dozvoli", objasnio je Putin, prenose "Večernje novosti".

Ruski predsednik smatra da sadašnje rukovodstvo SAD odlično razume da jedna zemlja, pa ni SAD, nije u stanju da sama reši sve svetske probleme, ali zbog unutrašnjopolitičkih razloga ne može da ide na kompromise. "Između Rusije i Amerike danas praktično ne postoje ideološke protivrečnosti, već fundamentalne kulturološke razlike. U osnovi američkog samosaznanja leži individualizam, a u osnovi ruskog kolektivizam", kazao je Putin i kao primer svojih stavova naveo heroinu romana "Prohujalo sa vihorom", Skarlet O Haru, koja nije mogla da zamisli da će gladovati.

"Ruski čovek živi sa drugačijim vrednostima, više duhovnim i približenim Bogu. Zbog svega toga, Rusima i Amerikancima je teško da shvate jedni druge, ali je moguće. Uostalom, u teškim vremenima kao što su Prvi i Drugi svetski rat, SAD i Rusija su bili na istoj strani barikada."

I ovom prilikom Putin je zamerio Amerikancima što se mešaju u unutrašnju politiku Rusije.

"Naša diplomatska služba ne sarađuje sa pokretom Okupiraj Vol strit, dok američka direktno podržava opoziciju u Rusiji. Mislim da to nije u redu", rekao je Putin naglasivši da je država dužna da u interesu većine primeni zakonska sredstva ako neke opozicione snage deluju izvan zakona.

"Kad se do događa u Americi, onda oni to smatraju normom, a kad to mi činimo, onda nas kritikuju. Ali u Rusiji smo već navikli na američke dvojne standarde i više ne obraćamo pažnju na njihove primedbe", prenose "Novosti" Putinove reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: