I SNS i DSS za stepenasti cenzus

SNS i DSS podržavaju predlog Socijaldemokratske partije Srbije o uvođenju stepenastog cenzusa za ulazak u parlament, piše Danas.

Izvor: Danas

Sreda, 12.06.2013.

21:04

Default images

Kako navodi ovaj list, predlog partije Rasima Ljajića da se promeni izborni sistem tako što će se uvesti takozvani stepenasti cenzus i personalizovani način izbora poslanika za sada je prihvatljiv samo naprednjacima i DSS-u, dok demokrate, socijalisti i LDP smatraju da cenzus nije potrebno menjati.

U partiji Mlađana Dinkića, kako kažu, ne bave se temom promene izbornog praga, ali prihvataju personalizovani izborni sistem.

Stručnjaci, s druge strane, ocenjuju za "Danas" da je predlog Socijaldemokratske partije Srbije dobar, ali da neće biti prihvaćen ako nema dogovora u vladajućoj koaliciji.

Ljajićeva SDPS predlaže da cenzus za ulazak u parlament bude tri ili pet odsto za stranke koje same izlaze na izbore, sedam odsto za koaliciju od dve partije, a devet odsto za saveze od tri i više stranaka.

Predlog reforme izbornog sistema, koji predviđa i personalizovani izbor poslanika, trebalo bi da bude dostavljen svim parlamentarnim strankama ove sedmice.

“Dosad smo o ovoj temi imali samo nezvanične kontakte sa drugim partijama i uglavnom su reakcije bile pozitivne, zapravo niko nije rekao da je protiv“, objašnjava za "Danas" Ivan Bauer, portparol SDPS-a.

Funkcioner SNS-a Zoran Babić kaže za "Danas" da će o tom predlogu moći da govori tek kada bude u skupštinskoj proceduri, ali da je on u načelu prihvatljiv za naprednjake.

“Što se tiče stepenastog cenzusa, logično je da ne mogu isti uslovi da važe za jednu stranku i za koaliciju, tako da SNS predlog SDPS-a smatra prihvatljivim. Međutim, neophodan je opšti konsenzus“, naglašava Babić.

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović napominje da se njena partija zalaže za zadržavanje postojećeg proporcionalnog sistema, ali da je Ljajićev predlog “dobar povod za diskusiju“.

Prema njenim rečima, političke partije i biračko telo u Srbiji u ovom trenutku nisu spremni za takve promene.

“Rezultati naše tročlane koalicije na izborima su dvocifreni, tako da stepenasti cenzus na nas ne bi uticao. Što se tiče personalizovanog sistema, to je pomalo komplikovano, jer bismo morali prvo da edukujemo biračko telo. SPS se zalaže za kombinaciju otvorenih i zatvorenih lista“, objašnjava Vukomanovićeva.

Što se URS-a tiče, portparol Marko Selaković ističe da cenzus “može da bude kakav god“ i da se oni time ne bave. “Ipak, URS se od osnivanja zalaže za direktan izbor predstavnika naroda“, ukazuje Selaković.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov ocenjuje za "Danas" da stepenasti cenzus neće ništa promeniti, već da je potrebno uspostaviti sistem odgovornosti izabranih prema onima koji su ih birali, što se može postići većinskim izbornim sistemom. Prema njenim rečima, demokrate su za to da se uvede direktan izbor poslanika.

Potpredsednica DSS-a Milica Radović kaže da će njena stranka odluku doneti kada budu videli predlog SDPS, ali da bi “svakako bilo potrebno uvođenje stepenastog cenzusa“.

Kako dodaje, tako bi se izbegla praksa da u parlament ulaze stranke koje nikada same ne bi prešle izborni prag.

Član Predsedništva LDP-a Bojan Đurić smatra da personalizovani sistem nije loš, ali da ima mnogo tehničkih prepreka da se sprovede.

“Što se stepenastog cenzusa tiče, ne znam zašto se Ljajić zaustavlja na devet odsto. Neka ide do kraja i predloži sistem u kome će SNS, koja je imala oko 15 stranaka na listi, morati da pređe 40 odsto. Ne razumem što to predlaže Ljajić, koji na republičke izbore uvek izlazi na tuđim listama“, upozorava Đurić.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković za "Danas" navodi da je namera SDPS-a “krajnje dobra“, jer bi na duži period to uticalo na smanjenje broja stranaka.

Prema njegovim rečima, stepenasti cenzus mogao bi da se zaobiđe tako što bi partije mogle da budu u koaliciji iako to ne ozvaniče, ali je dobro što onda ne bi dobijale novac za kampanju.

“Ipak, da bi to bilo usvojeno, mora da postoji dogovor partija vladajuće koalicije“, napominje Vuković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović kaže za "Danas" da bi predloženi model mogao da doprinese rešavanju problema koji postoje u izbornom sistemu.

“Da li će to dovesti do ukrupnjavanja političke scene, pokazaće vreme, jer predložena rešenja mogu da imaju efekte tek posle nekoliko izbornih ciklusa. Međutim, budući da se stalno govori o izborima, mislim da nije trenutno prihvatljivo za partije da menjaju sistem pred same izbore“, objašnjava Jovanović.

I Nova stranka Zorana Živkovića saopštila je juče da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva, uvođenje stepenastog cenzusa za koalicije i smanjenje broja poslanika na 150.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: