SAD: Diplomate, droga i prostitutke

Televizija CBS objavila je emisiju u kojoj su mnogi američki agenti i diplomate angažovani u inostranstvu optuženi za unajmljivanje prostitutki i šverc droge.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.06.2013.

12:23

Default images

Si-Bi-Es je objavio podatke pozivajući se na izveštaj inspekcije Stejt departmenta u kojem su navedena sva kriminalna dela pojedinih agenata i diplomata u vreme kada je američka državna sekretarka bila Hilari Klinton.

Prema izveštaju, optuženi agenti pripadaju službi za obezbeđenje Stejt departmenta, u kojoj radi 70.000 ljudi.

Ugled službe je već bio poljuljan posle napada u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji i još nekoliko službenika ambasade.

Pripadnici službe za obezbeđenje su ovog puta optuženi da su "angažovali prostitutke tokom puteva u inostranstvo".

Među optuženima za takve delikte pominje se i ambasador SAD u Belgiji.

Mada u izveštaju nije precizirano koji je ambasador u Belgiji optužen za korišćenje usluga od prostitutki, Hauard Gatman (Howard Gutman), sadašnji ambasador u Briselu, odlučno je negirao da je ikada angažovao žene kojima bi plaćao za seksualne usluge.

Američka televizija, međutim, navodi da je od službenika Stejt departmenta 2012. godine zatražena obustava istrage o ambasadoru SAD.

U izveštaju inspekcije se navodi da se pojedini zaposleni u američkoj ambasadi u Bagdadu sumnjiče za šverc droge, pošto su zaposlene u obezbeđenju snabdevali opojnim sredstvima.

"Veoma ozbiljno uzimamo navode o prekršajima američkih agenata. U toku je detaljna istraga o svemu što je pomenuto u reportaži televizije Si-Bi-Es", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki, koja je dodala da za deo iznetih optužbi nema dokaza.

Stejt department sprovodi istragu

Stejt department je saopštio da sprovodi istragu o neprimerenom seksualnom ponašanju svog osoblja u inostranstvu.

Portparol Kacelarije glavnog inspektora Stejt departmenta izjavio je da se sprovodi istraga o tim optužbama i da su u istrazi angažovani bivši zvaničnici sa iskustvom u policiji, prenosi Rojters.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je novinarima rekla da je memorandumom obuhvaćeno "nekoliko nedokazanih optužbi".

"Pre sastavljanja ovog memoranduma, Biro Stejt departmenta za diplomatsku bezbednost je već počeo da preispituje ove pojedinačne incidente. Svi ovi slučajevi će dobiti logičan zaključak", rekla je Psakijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: