Traži se razrešenje Budimira

Posebna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je predložila da se uputi zahtev za smenjivanje Živka Budimira s funkcije predsednika FBiH.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

19:00

Default images

Ta "ad hok" komisija, formirana da ispita da li je Budimir dostojan funkcije predsednika, danas je sačinila dva zaključka koja će uputiti na usvajanje Predstavičkom domu Federalnog paralmenta.

U prvom zaključku komisija je konstatovala da postoji opravdanost da se u skladu sa Ustavom pokrene pitanje dostojnosti Živka Budimira za obavljanje funkcije predsednika Federacije BiH.

Komisija je u drugom zaključku predložila da Predstavnički dom Ustavnom sudu BiH uputi zahtev za smenjivanje Budimira.

Tu komisiju čine predstavnici političkih stranaka koje učestvuju u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Komisija je formirana nakon Budimirovog hapšenja 26. aprila u Sarajevu, osumnjičenog da je odlukama o pomilovanju prekršio zakon i zloupotrebio ovlašćenja.

Iz pritvora u Mostaru je pušten 24. maja ubrzo po odluci Ustavnog suda BiH, iz koje proizilazi da su mu pritvaranjem povređena prava garantovana Ustavom.

Odmah po ukidanju pritvora, Tužilaštvo je najavilo žalbu na odluku o puštanju predsednika Federacije BiH iz pritvora.

U toku mandata, predsednik FBiH Živko Budimir odobrio je 50 pomilovanja osobama osuđenim za ubistvo, 22 osuđenicima za razbojničke krađe i razbojništva, 10 pomilovanja za zloupotrebu položaja i vlasti i 21 osobama osuđenim za krivična dela protiv bezbednosti u saobraćaju.

Te činjenice saopštile su institucije u BIH -Tužilaštvo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tela, reagujući povodom kontinuiranih medijskih istupa Budimira o navodnim političkim razlozima njegovog hapšenja.

Kako se u zajedničkoj izjavi čelnika četiri institucije za sprovođenje zakona u BiH ukazuje, "milioni maraka poreskih obveznika i napori tužilaštva, sudova i agencija na hapšenju počinioca najtežih krivičnih dela jednim aktom pomilovanja poništavani su i na taj način se zadaje najteži udarac pravosuđu i vladavini zakona".

Kako se zaključuje, na taj način se stvaraju uslovi da se ti isti kriminalci amnestiraju od odgovornosti i vrate na slobodu i nastave da stvaraju nesigurnost među građanima BiH, prenosi agencija Fena.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je primao mito u zamenu za davanje pomilovanja osuđenicima. Iz pritvora u Mostaru je pušten 24. maja a na takvu odluku Suda Tužilaštvo je danas uložilo žalbu.

I Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH, formirana sa zadatkom da ispita da li je Budimir dostojan funkcije predsednika FBiH, ocenila je da bi on trebalo da bude smenjen i takav zaključak predložila Predstavničkom domu parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: