Oland: Neće nama Brisel da diktira

Predsednik Fransoa Oland izjavio je da "(Evropska) komisija neće diktirati" Francuskoj šta "treba da radi".

Izvor: Beta

Sreda, 29.05.2013.

23:43

Default images

Naime, Brisel je zatražio od Pariza da ove godine počne reformu penzionog sistema.

"Komisija nam neće diktirati šta treba da uradimo. Jednostavno, Francuska mora da sredi svoje javne račune", rekao je šef države tokom posete jugu Francuske.

"Što se tiče strukturnih reformi, uključujući i penzionu, naše je i samo naše da kažemo šta je pravi način da se postigne cilj", ukazao je predsednik Briselu u neobično oštrom tonu - primećuje agencija AFP.

Evropska komisija je u sredu zatražila od Francuske da izvede reforme, uključujući penzije i tržište rada, u zamenu za to da joj se odobre dve godine odlaganja roka za smanjenje budžetskog deficita na ispod tri odsto.

Oland je rekao da "već ima predlog" penzijske reforme i da će reforma biti sprovedena "u saradnji, pravedno, odgovorno".

"Istina o penzijama je da počinje razgovor sa socijalnim partnerima, pravedno, odgovorno i odlučno, da se završi s deficitom", rekao je on. Ti razgovori bi trebalo da počnu juna, a Vlada bi reformu razmatrala krajem ove godine.

Oland je u sredu ponovio da je cilj njegove vlade "da preokrene krivulju nezaposlenosti" do kraja ove godine, dok Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa dalji porast nezaposlenosti u Francuskoj i ove, i iduće godine, iznad 11 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: