Sirija: Osuda iz UN zbog Hezbolaha

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija osudio je zvanični Damask zbog "korišćenja" stranih boraca u sukobima u Siriji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.05.2013.

20:44

Default images

Savet je pozvao na hitnu istragu o navodnim zloupotrebama vladinih snaga i boraca Hezbolaha u strateški važnom gradu Kusair.

Savet je usvojio rezoluciju na predlog Katara, Turske i Sjedinjenih Američkih Država uz podršku 36 od 47 država članica, protiv je bila Venecuela, osam je bilo uzdržano, dok su dve delegacije država članica bile odsutne, prenela je agencija Rojters.

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj je, na hitnom sastanku Saveta u Ženevi, rekla da je nedavno uvođenje stranih boraca u oružani sukob u Siriji koji se bore sa režimskim ili snagama sirijske opozicije "opasan element koji destabilizuje region", dodaje AP.

"Situacija u Siriji odražava ogroman propust u zaštiti civila. Dan za danom, deca, žene i muškarci trpe brutalnost neobuzdanog nasilja i kršenje ljudskih prava od svih strana (u oružanom sukobu). Poruka od svih nas treba da bude ista - nećemo podržati taj sukob oružjem, municijom, politikom ili religijom", upozorila je Pilaj.

U Siriji se bori između 3.000 i 4.000 boraca šiitske ekstremističke grupe Hezbolah na strani režimskih snaga u Siriji, izjavio je danas francuski ministar inostranih poslova Loran Fabius u donjem domu francuskog parlamenta.

"Što se tiče ekstremista Hezbolaha uključenih u sukob (u Siriji), broj varira između 3.000 i 10.000. Naše procene su oko 3.000 do 4. 000 (boraca)", rekao je ministar i dodao da iako većinu boraca u Siriji čine Sirijci, njima često komanduju Iranci, navodi AFP.

Fabius je rekao francuskim parlamentarcima da "Asadova strana (sirijskog predsednika) sada ima pojačanje totalnim uključenjem Irana, Hezbolaha i činjenice da Rusi nastavljaju da dostavljaju oružje".

Francuska agencija precizira da je Hezbolah, koga direktno podržava Teheran, poslao skoro 1.700 boraca u strateški važan grad Kusair pre više od nedelju dana kao pomoć režimskim snagama u napadu na uporišta pobunjenika.

Hezbolah je šiitska islamska ekstremistička grupa i politička partija sa sedištem u Libanu koja prima finansijsku i političku podršku iz Irana i Sirije, a njegovo paravojno krilo se smatra za pokret otpora širom većeg dela arapskog i muslimanskog sveta.

Vlade SAD, Francuske, Velike Britanije, Australije, Kanade, Izraela i još nekih država smatraju da je Hezbolah teroristička organizacija - u celini ili delimično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: