"Srbija je postala miljenica EU"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko je od juče u poseti Beogradu, gde se sastao s premijerom, potpredsednikom Vlade i patrijarhom.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.05.2013.

11:53

Default images

Incko je rekao da je Srbija sprovela tektonske promene i postala svojevrsni miljenik EU, a da će te promene i sve što se u Srbiji dešava imati pozitivan uticaj na ceo region, pa i na BiH.

"Odlučili ste da se okrenete budućnosti, da budete deo evropske porodice i u regionu je svima veoma drago zbog toga. To ima i veliki uticaj na ceo region, uključujući i BiH", ocenio je Incko u razgovoru sa srpskim novinarima.

Kako je rekao: "Došao je da čestita srpskom rukovodstvu i da se zahvali na onome što se dešava".

On je dodao da se sa Dačićem do sada sastajao tri puta, a da predsednika Srbije Tomislava Nikolića nije upoznao, ali da njegovu nedavnu izjavu da je spreman za izvinjenje za zločine u Srebrenici smatra hrabrim korakom napred.

"Srbija će u budućnosti igrati važnu ulogu na Balkanu, isto kao i Hrvatska, one će biti odličan tandem i mogle bi da povuku i ostale", istakao je Incko.

Prema njegovim rečima, Srbija je dokazala da se može i drugačije postupati.

"Nekada je bila 'gubavac' EU, a sada je njen miljenik. To je svojevrsno menjanje paradigme. Vaši političari imaju težak posao i to ne samo na jednom frontu", rekao je on, podsetivši da je Nikolić nedavno bio na trilateralnom sastanku u Turskoj.

"Svi sada gledaju kao Srbija rešava krupne probleme, dok u BiH ne mogu ni sitne", konstatovao je visoki predstavnik.

On je ukazao na to da je u Beograd došao nakon što je ovog meseca podneo izveštaj Savetu bezbednosti UN o BiH i prisustvovao sednici Saveta za implementaciju mira, kako bi ovdašnje zvaničnike izvestio o zbivanjima u Bosni.

U izveštaju pred UN, Incko je ukazao na ozbiljnu političko-stranačku krizu koja vlada u Federaciji BiH, gde rekonstrukcija vlade traje već godinu dana, dok je u Republici Srpskoj to glatko prošlo.

Prema njegovoj oceni, RS je strukturno stabilna i funkcionalna, ali iz tog entiteta stižu negativne i nepotrebne izjave.

"Ja sam kao visoki predstavnik spreman da branim RS ukoliko je ugrožena, ali ona to nije. Ona može sama sebe da ugrozi. Ako napada BiH, onda napada i sebe", rekao je Incko, dodajući da antidejtonsko ponašanje nije prihvatljivo.

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati "veća integracija RS u BiH", Incko kaže da se ne razmišlja o smanjivanju kompetencija RS, odnosno da cilj nije jačanje centralizacije već povećanje funkcionalnosti.

S druge strane razmišlja se i o reformi Federacije.

U BiH, istakao je Incko, nema dovoljno političke volje, što potvrđuje i nerešavanje slučaja "Sejdić-Finci", zbog čega sada BiH ne može da dobije status kandidata za EU , i nespremnost da se ispuni minimum uslova.

Zbog toga, kako je rekao, međunarodna zajednica razmišlja o novom pristupu.

U poslednjih sedam godina, kada je međunarodna zajednica zauzela stav da je vreme za "domaću odgovornost", nije načinjen nikakav važniji pomak, ukazao je Incko.

On je dodao da se nova strategija tek osmišljava, ali da očekuje da će ona značiti "manje Dejtona, više EU" u BiH i robusniji pristup.

Za razliku od sadašnje generacije političara BiH, koja se pokazala kao nesposobna da reši bilo šta, na opštinskom nivou pojavljuju se novi sposobni političari, smatra Incko i kao pozitivne primere navodi Teslić, Gračanicu, Zenicu i Brčko.

"Nastaviću saradnju s Dodikom, ali treba uvesti novu kulturu komunikacije"

Incko je izjavio da će saradnju s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom uprkos njegovim spornim izjavama o Bosni i Hercegovini.

"Nije fer kad predsednik RS kaže da je BiH 'đavo država'. Meni je žao što zbog načina njegove komunikacije Amerikanci više ne dolaze kod njega, ja ću to naravno nastaviti, ali mislim da bi ipak trebalo uvesti novu kulturu komunikacije", rekao je Incko na Radio-televiziji Srbije.

On je rekao da bi istovetno reagovao povodom izjava usmerenih protiv RS, zbog toga što je u njegovom mandatu da osudi izjave koje su "antidejtonske i antiustavne".

"Postoji utisak da, ako se slabi BiH, Republika Srpska postaje jača. Ja mislim da je zapravo obrnuto: ako se slabi BiH, biće slabija i RS", rekao je visoki predstavnik.

"Republika Srpska neće biti ukinuta"

Republika Srpska neće biti ukinuta. Međunarodna zajednica nije digla ruke od Bosne, ali će ubuduće biti oštrija prema njenim političarima i imati čvršći pristup u rešavanju nagomilanih problema, kazao je za Novosti Incko.

On kaže da međunarodna zajednica još nije smislila detaljnu strategiju budućeg delovanja, ali da su "mnoge države nezadovoljne krizom u BiH, jer su izdvojile ogromna finansijska sredstva“.

Na pitanje da li će, kao i u slučaju severa Kosova, međunarodna zajednica nastaviti sa pritiscima na Banjaluku, kako bi se smanjile nadležnosti Republike Srpske i praktično došlo do njenog gašenja, odnosno integrisanja u BiH, Incko kaže:

"Ne razmišlja se o smanjivanju nadležnosti RS. Niko ne ugrožava Srpsku, ni međunarodna zajednica, ni Bosanci, ni Hrvati. U svakom trenutku spreman sam da branim RS, ali ona nije ugrožena. Takođe, nemam mandat da menjam Dejtonski sporazum, to mogu samo tri konstitutivna naroda, zajedničkom odlukom".

Incko tvrdi i da se iz Sarajeva pozitivno gleda na poslednje poteze koje srpska vlast vuče u vezi sa Kosovom i Metohijom, i očekuje da Beograd nastavi da igra vodeću ulogu na Balkanu i u njegovoj stabilizaciji.

"Politika nove vlasti u Beogradu u poslednjih nekoliko meseci, pogotovo oko Kosova i pomirenja među susedima, odličan je primer za sve u regionu kako treba rešavati probleme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: