Egipat:Morsi predstavio zakon o NVO

Predsednik Egipta Mohamed Morsi predstavio je parlamentu zakon kojim bi bio regulisan rad nevladinih organizacija, a koji grupe za ljudska prava dugo kritikuju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

23:57

Default images

Tekst zakona, o kojem parlament treba da raspravlja, nije objavljen, a najviši savetnik predsednika izjavio je da je pravni tim uzeo u obzir zabrinutost koju su izrazile egipatske i međunarodne grupe.

Nevladine organizacije tvrde da su prethodne verzije zakona bile pokušaj regulisanja aktivnosti civilnog društva maglovitim, slabo definisanim nadzorom bezbednosnih agencija.

Te grupe su bile zabrinute da bi bezbednosne snage mogle da vrše inspekciju sirovog materijala, uključujući iskaze svedoka, koje sakupe organizacije za ljudska prava.

Morsi je saopštio da je cilj zakona da NVO poštuju principe transparentnosti i da bude uspostavljena ravnoteža sa "otvorenošću Egipta" posle pobune u kojoj je 2011. zbačen režim predsednika Hosnija Mubaraka.

Prema predloženom zakonu, grupama civilnog društva koje se finansiraju iz inostranstva neće biti dozvoljeno da podržavaju egipatske partije ili kandidate.

NVO će moći da primaju novac iz inostranstva preko bankarskog računa vlade. Egipatske vlasti su kritikovale rad nekih grupa kao strano mešanje u unutrašnju politiku zemlje, nekoliko takvih organizacija je zabranjeno a protiv nekih njihovih aktivista su podignute krivične prijave.

Zakon predviđa formiranje komiteta koji će biti odgovoran za davanje dozvola za rad NVO, primedbe na njihov rad i druga pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: