Hajnc Vilhelm: Nema novih uslova

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm kaže da je Srbija, posle dogovora o planu primene sporazuma, apsolutno bliža datumu i da neće biti novih uslova.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Ponedeljak, 27.05.2013.

22:28

Default images

On ističe da "pogotovo nije uslov da Srbija prizna nezavisnost Kosova što smo mnogo puta ponovili".

"Dogovor oko sprovođenja sporazuma je ključan za Nemačku i ostale države članice EU. Ali još nije sve gotovo. Potrebno je načiniti i prve konkretne korake u implementaciji da bi se nemačka vlada i parlament složili za davanje datuma Srbiji", rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador u Beogradu je podsetio na izjavu šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea, koji je pre nekoliko dana bio u Beogradu, i "jasno rekao šta je za Berlin najvažnije - dogovor o sprovođenju sporazuma i prvi konkretni koraci u primeni.

''Stvari se kreću u dobrom smeru, nadam se da će se taj trend nastaviti i narednih nedelja. Vremena ima dovoljno. Bundestag će pre okupljanja evropskih lidera krajem juna razmatrati ovo pitanje, i ako se sve bude odvijalo kako treba, a za sada se odvija, moje prognoze su optimistične", kazao je nemački ambasador.

Što se tiče stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama, Vilhelm kaže da to pitanje svakako nije sada na dnevnom redu.

"To se pominjalo u kontekstu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno očekivanja da Srbija ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", pojasnio je on.

Vilhelm smatra da će dobijanje datuma sigurno pozitivno uticati na celokupnu klimu i omogućiti privlačenje stranih investicija.

"Kada imate otvorene pregovore sa EU, to šalje pozitivan signal i povećava se poverenje potencijalnih ulagača da njihove investicije imaju budućnost u Srbiji. Očekujem da će biti više zainteresovanih stranih kompanija, ne samo iz Nemačke", rekao je ambasador.

Na pitanje da li je za Nemačku prihvatljivo da Srbi sa Kosova i Metohije imaju naše državljanstvo i lične karte, na čemu Beograd insistira, on je kazao da o tome zvanično nisu raspravljali.

"I to, koliko znam, nije ni bilo tema u dijalogu Beograda i Prištine, niti je ugrađeno u sporazum i plan implementacije. Pitanje državljanstva je samo jedno od brojnih koja nisu tretirana u briselskom sporazumu od 19. aprila, a za koje je potrebno pronaći rešenje. Na primer, povratak izbeglica, pitanje imovine... Zato je, i pored toga što su postignuti važni dogovori, bitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine", dodao je on.

Na pitanje da li jačanje veza s Rusijom Srbiju udaljava od EU on je rekao da to uopšte nije problem za Nemačku.

"Zašto bi bio? Pa i Nemačka ima tesne veze sa Rusijom. Možete jačati odnose sa bilo kojom zemljom, a istovremeno nastavljati put ka članstvu u evropskoj porodici, kojoj i pripadate", kazao je za "Novosti" nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: