Srbija legalizuje gej brakove?

Srbija priprema teren da reguliše status LGBT zajednice, a 4. juna će biti predstavljen model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, pišu Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

22:10

Default images

Svetom se širi talas protesta protiv zakona kojima se istopolni brakovi izjednačavaju sa onima između muškarca i žene.

Ovog vikenda su se i Poljaci pridružili Francuskoj, gde taj pokret izvodi na ulice stotine hiljada ljudi.

U toj naelektrisanoj atmosferi u Srbiji se priprema teren kako bi se partnerima istog pola, koji žive zajedno, omogućilo da pravno regulišu odnos. Pitanja oko usvajanja i vaspitanja dece, zasad, nema među paragrafima.

Kako Novosti saznaju, na javnoj raspravi 4. juna biće detaljno predstavljen model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama. Za partnere koji žive u višegodišnjoj zajednici, omogućilo bi se da nasleđuju nekretnine, da u slučaju smrti uživaju penziju ili neku socijalnu pomoć dotadašnjeg partnera, da mogu jedni druge da posećuju u bolnici kao članovi najuže porodice... Uslov za to biće uvođenje u jedinstveni registar, koji bi vodili - matičari.

Ovaj model pripremio je Centar za unapređenje pravnih studija. A Kancelarija za ljudska i manjinska prava pozvala je na javnu raspravu i predstavnike Ministarstava pravde, rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i LGBT organizacije. Autori navode da "zakon nije uvertira ka izjednačavanju brakova". Protivnici tvrde da će pažljivo pratiti da se među odredbama nešto ne "provuče". "Ovo su samo moguća zakonska rešenja, čiji je cilj da se pravno reguliše status ljudi istog pola koji žive u zajednici", objašnjava za Novosti Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska prava. "Videćemo hoće li odredbe moći da se "ugrade" u postojeći zakon ili će se doneti poseban, pa smo zato i pozvali ljude iz ministarstava. U svakom slučaju, nema prepreka da se ovakva rešenja donesu, jer ne potiru ono što piše u Ustavu - da je brak između muškarca i žene".

I Saša Gajin, iz Centra, tvrdi da se predloženim propisom samo poštuju odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije:

"Na primer, nezasposlenom partneru bilo bi omogućeno da preko drugog koji je u radnom odnosu dobije zdravstvenu knjižicu. Suština je da se pravno regulišu odnosi dva lica. A dok je Ustav ovakav, brakovi se ne mogu izjednačiti".

Član Starešinstva pokreta Dveri Vladan Glišić kaže da nemaju ništa protiv ako je reč samo o rešavanju praktičnih pitanja, ali ipak upozorava:

"Obratićemo se i Ustavnom sudu i koristićemo, kao i dosad, vaninstitucionalna sredstva ukoliko primetimo da se iza svega krije pokušaj izjednačavanja brakova. Oštro se protivimo tome da pripadnici LGBT populacije usvajaju decu, što bi za Srbiju, koja demografski odumire, bilo pogubno".

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović poziva da se otvori rasprava:

"U Srbiji lica istog pola mogu da žive u vanbračnoj zajednici koja je po zakonu izjednačena s bračnom. Međutim, ne mislim da naša zemlja treba da bude poligon za ispitivanje zakona EU. Kad se u moćnoj Fracuskoj, koja ima dugu tradiciju poštovanja ljudskih prava, dešavaju ovakvi protesti protiv istopolnih brakova, onda ne vidim zašto bismo mi usvajali zakon koji postoji samo u nekoliko država Unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: