Nastavnici štrajkuju 30. maja

Štrajk upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji je zakazan za 30. maj, podržaće članovi Sindikata obrazovanja Srbije, piše Danas.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 27.05.2013.

20:49

Default images

Povereništva GSPRS "Nezavisnost" sama će doneti odluku da li će učestvovati u protestu, saznaje Danas.

Rukovodstvo Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) odbilo je poziv Unije da im se pridruži u protestima, uz obrazloženje da je "nija stupila u ovaj štrajk brzopleto i sama, ne pitajući i ne pozivajući nikoga".

"Svi sindikati prosvete trenutno imaju skoro identične stavove i zahteve, pa su se stekli uslovi za zajedničko delovanje i zajednički štrajk. Iz tog razloga začuđuje štrajk upozorenja koji je započela Unija bez konsultovanja sa ostalim sindikatima prosvete", kažu u Sindikatu radnika u prosveti Srbije.

Oni podsećaju da je Predsedništvo SRPS već donelo odluku da 2. septembra stupi u sedmodnevni štrajk ukoliko u međuvremenu ne bude postignut dogovor o korekciji koeficijenata. SRPS je pozvao ostale sindikate prosvetara da im se u tome pridruže.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović izjavio je za Danas da će članovi tog sindikata podržati štrajk upozorenja 30. maja, ali nije precizirao da li će učestvovati i u celodnevnom protestu koji je Unija najavila za 4. jun.

Predsednik GSPRS Nezavisnost Tomislav Živanović kaže za Danas da zbog kratkog vremena glavni odbor neće moći da donese odluku o eventualnom učešću u protestu, ali da će povereništva tog sindikata imati slobodu da odluče da li će podržati štrajk ili ne, s obzirom da se deo zahteva Unije i Nezavisnosti podudara.

"Povereništva mogu takvu odluku da donesu 24 sata pre početka štrajka, tako da će svako odlučiti za sebe. GSPRS „Nezavisnost“ će uputiti zahtev ministarstvima prosvete i finansija za otpočinjanje hitnih pregovora", rekao je Živanković, čiji sindikat zahteva korekciju koeficijenata.

Predsednik Unije Dragan Matijević nije želeo da komentariše odluku Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Zahtevi

Unija je prvi u nizu protesta organizovala 22. maja. Tokom predstojećeg štrajka neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, a 4. juna škole neće raditi, već će se zaposleni okupiti ispred svojih školskih uprava.

Unija traži da se broj đaka u odeljenju ograniči na 25, da se odloži primena novog načina finansiranja po učeniku do 2020. godine, kao i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: