Lavrov i Keri razgovarali o Siriji

Šefovi američke i ruske diplomatije, Džon Keri i Sergej Lavrov, sastali su se danas u Parizu kako bi ubrzali mirovne napore za rešenje građanskog rata u Siriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

20:18

Default images

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je, posle sastanka, da je pripremanje sirijske mirovne konferencije ogroman posao i da neće biti nimalo lak.

Državni sekretar SAD Keri je na istoj konferenciji za novinare kazao da su dve zemlje privržene Ženevskom kominikeu iz 2012. godine o Siriji u kojem se poziva na stvaranje prelazne vlade koju bi zajednički i saglasno izabrala vlada predsednika Bašara el-Asada i sirijske opozicione grupe, preneo je Rojters.

Keri i Lavrov, koji treba da se sastanu kasnije danas na večeri s francuskim kolegom Lorenom Fabijusom, takođe su se saglasili da su zabrinuti zbog mogućeg korišćenja hemijskog oružja u sirijskom sukobu.

"Obojica smo izrazili zabrinutost zbog moguće upotrebe hemijskog oružja i smatramo da postoji potreba da se ustanovi šta se tačno dešava po tom pitanju. Obe zemlje se tome veoma protive", rekao je Keri.

Lavrov i Keri su se sastali u jednom hotelu u Parizu i razgovarali o tome kada da održe mirovne razgovore s ciljem da na njih dovedu i predstavnike sirijskog režima i opozicije u nastojanju da se okonča sukob u kojem je poginulo više od 94.000 ljudi, preneo je AFP.

Keri je na kraju osmodnevne turneje po Bliskom istoku i Africi otputovao u Pariz da bi s Lavrovim razmenio mišljenja i informacije o diplomatskim nastojanjima za rešenje sirijske krize.

SAD i arapske zemlje nastoje da obezbede učesće razjedinjene sirijske opozicije na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Ženevi sledećeg meseca, dok je Rusija najavila da će na pregovore dovesti predstavnike režima predsednikA Sirije Bašara al-Asada.

Uprkos tvrdnjama o napretku obe strane, malo toga na terenu ukazuje da su opozicija i režim u Siriji spremni da okonačaju nasilje koje je za dve godine sukoba odnelo više od 70.000 života. Predsednik SAD Barak Obama traži da Asad ode s vlasti, dok je Rusija čvrsto uz Siriju, svog najbližeg saveznika u arapskom svetu.

U Siriji se u poslednje dve sedmice situacija dodatno pogoršala - režimske trupe su uz pomoć saveznika iz libanskog ekstremističkog pokreta Hezbolah i boraca iz Irana pokrenule ofanzivu na uporište pobunjenika u Kusairu.

Pored toga što Hezbolah može dati snažnu podršku Asadovim trupama, umešanost tog ekstremističkog pokreta može dovesti do prelivanja sukoba u Liban, koji je etnički podeljen i nestabilan kao i Sirija.

S druge strane, oko Sirije postoje podele i u Evropj uniji – članice su i dalje duboko podeljene oko toga treba li ublažiti sankcije Siriji kako bi se omogućila dostava oružja pobunjenicima koji se bore protiv Asadovog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: