DSS: Izbor za sudije viših sudova

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VSS) da ne upućuje sudije iz nižih u više sudove, jer smatra da bi taj potez bio neustavan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.05.2013.

19:11

Default images

Društvo je pozvalo VSS da sprovede izbor za sve sudove viših instanci u kojima su upražnjena sudijska mesta.

''Za izbor sudija već postoje ustanovljeni kriterijumi i postupak, koji neće znatno produžiti popunjavanje viših sudova do potrebnog broja sudija'', navodi Društvo u otvorenom pismu VSS i napominje da planirana sudska mreža, koja bi tek trebalo da se uspostavi, nije nikakva prepreka zakonitom raspisivanju konkursa za izbor sudija.

To strukovno udruženje traži od VSS i da se izjasni da li je u toku priprema upućivanja sudija iz sudova nižeg ranga u sudove višeg ranga i upozorava da je upućivanje sudija izuzetna mera kojoj se pristupa ako se na drugi način ne može rešiti popunjavanje praznog sudijskog mesta u nekom sudu.

Upućivanje sudija u većem broju, iako nije trajno, otvara mnogo ozbiljnih problema kao što su netransparentnost - jer se ne zna na osnovu kojih kriterijuma bi se obavljalo upućivanje u više instance.

To bi, prema stavu Društva, poslalo poruku da VSS nastavlja sa metodom rada prethodnih saveta, čiji rad je bio opravdano oštro kritikovan od domaćih i stranih institucija.

Zatim navodi da bi rezultat takvog upućivanja bio nepouzdan i neproverljiv, u smislu da li su zaista najbolje sudije upućene da pomognu u radu sudova viših instanci

Upućene sudije su, po prirodi svog privremenog položaja, koji prema dosadašnjem iskustvu može trajati i godinama, u stanju neizvesnosti za svoj budući položaj i da bi ga zadržale podobne da trpe razne neprimerene uticaje, napominje Društvo sudija.

Navodi se i da bi upućivanje mimo razloga zbog kojih ovaj institut uopšte postoji stavilo sudije upućene u sud u kome se obavlja izbor u povoljniji položaj u odnosu na sudije koji bi tek, na nekom budućem konkursu, raspisanom kroz ko zna koliko vremena, konkurisali za izbor u taj sud.

Upućivanje bi poslalo poruku dobrim i iskusnim sudijama, koje nisu upućene, da se dobar rad ne priznaje i ne prepoznaje, pa bi dalje produbilo utisak i kod sudija i kod šire javnosti da se vrše neprimereni uticaji na sudstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: