"Jača saradnja s afričkim zemljama"

Tomislav Nikolić je, u okviru manifestacije "Dan Afrike", poručio da će biti promoter snažnije političke saradnje Srbije sa afričkim državama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

18:36

Default images

"Srbija ima dugu tradiciju dobrih odnosa sa svim zemljama koje se nalaze na afričkom kontinentu. Kao predsednik republike čvrsto sam opredeljen da doprinesem jačanju svake saradnje Srbije sa afričkim državama", rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je, kako je rekao, tokom nedavnog boravka na samitu Afričke unije u Adis Abebi preneo sagovornicima neizmernu želju Srbije da, na zdravim osnovama i uz obostrano uvažavanje na temeljima solidarnosti i bratstva, nastavi višedecenijsku saradnju sa afričkim državama.

"Ponosan sam na ulogu moje zemlje u procesu oslobođenja afričkih naroda, doprinos koji smo dali antikolonijalnoj borbi koju su vodili oslobodilački pokreti, na mesto Beograda u Pokretu nesvrstanih, kao i na školovanje hiljada afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji", rekao je Nikolić.

Izrazivši nadu da će se saradnja Srbije sa afričkim državama nastaviti i u budućnosti, Nikolić je rekao da će u programima stipendiranja stranih studenata afrička omladina imati nezamenljivo mesto.

U okviru svojih mogućnosti Srbija će, kako je najavio, nastaviti i da daje svoj doprinos multinacionalnim mirovnim operacijama sa mandatom UN u Africi.

Pripadnici Vojske Srbije i srpske policije u Kongu, Liberiji, Somaliji, Obali Slonovače, a uskoro i u Maliju, nastaviće da budu deo madjunarodnih napora za dostizanje mira u Africi, rekao je Nikolić.

Manifestacijom "Dan Afrike" obeležava se godišnjica potpisivanja sporazuma Organizacije africkog jedinstva, 25. maja 1963. godine, i taj dan proslavlja se kao simbol borbe čitavog afričkog kontinenta za oslobođenje, razvoj i ekonomski napredak.

Proslava "Dana Afrike" upriličena je u Muzeju afričke umetnosti na Senjaku u organizaciji ambasada Alžira, Angole, Gvineje, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: