Međunarodni forum o Siriji u Iranu

Iran će u sredu biti domaćin međunarodnog foruma sa ciljem da pomogne u pronalaženju "političkog rešenja" konflikta u Siriji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.05.2013.

18:21

Default images

"Prisustvovaće više od 40 zemalja i predstavnika bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana", izjavio je Hosein Amir Abdolahian, zamenik iranskog ministra spoljnih poslova, za televiziju Al-Alam na arapskom jeziju, objavilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi AFP.

Anan je i bivši izaslanik UN i Arapske lige u Siriji.

Abdolahian nije rekao koje su to zemlje čiji će predstavnici doći na konferenciju, čiji će fokus, kako je rečeno biti na "političkom rešenju i regionalnoj stabilnosti".

"Ono što ćemo uraditi u Teheranu i što proizađe iz Ženeve 2 mora da obezbedi uslove da Sirijci odluče o sudbini svoje zemlje", istakao je Abdolahian, dodajući da je cilj konferencije u Teheranu da utre put okončanju nasilja i pomogne da se organizuju izbori pod međunarodnim nadzorom.

Iranska najava dolazi na dan kada će se u Francuskoj održati sastanak na kojem će se razgovarati o pripremama za tzv. mirovnu konferenciju Ženeva 2, koju Rusija i SAD planiraju za jun.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus će večeras u Parizu razgovarati sa američkim i ruskim kolegom Džonom Kerijem i Sergejom Lavrovom, čija je zemlja glavni saveznik sirijskog režima.

Francuska odbija iransko učešće na konferenciji Ženeva 2, dok bi Rusija volela da iranski zvaničnici budu na tom skupu, uz Saudijsku Arabiju, smatrajući da su ove zemlje ključne za pronalaženje političkog rešenja sirijskog konflikta.

Teheran je već sredinom novembra 2012. bio domaćin susreta između predstavnika sirijske vlade i opozicionih stranaka koje toleriše Asadov režim.

Na tom skupu je, prema iranskim medijima, bilo oko 200 delegata predstavnika sirijske vlade i različitih etničkih, religioznih i političkih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: