I sutra o poreskim zakonima

Skupština Srbije je završila večeras rad, a sutra će nastaviti raspravu o amandmanima na izmene seta poreskih zakona.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 27.05.2013.

07:14

Default images

Na izmene šest poreskih zakona podneto je više od 200 amandmana. Do sada je razmotreno oko 80 amandmana na izmene Zakona o porezu na imovinu.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je prisustvovao sednici, pojasnio je novinarima da je na njegov predlog Odbor prihvatio amandman koji je važan za porez na imovinu, a to je da lokalne samouprave mogu same da određuju stopu amortizacije za starije stanove.

Ta amortizacija, dodao je, biće određivana do jedan odsto za jednu godinu starosti stana, a maksimalno do 40 odsto, što je povoljnije za građane nego dosadašnja rešenja.

"Nakon ovog prihvaćenog predloga, u zakonu o porezu na imovinu ne postoji nijedan jedini element po kojem se zakon menja tako da to implicira povećanje poreza na imovinu, kako je to tvrdila opozicija u načelnoj raspravi", rekao je Dinkić.

On je dodao da je takva izmena učinjena na zahtev Fiskalnog saveta, koji je tražio da se to izbriše, uz obrazloženje da tržišnu cenu stana implicitno određuje da li je stan stari ili nov.

"Do sada je ta stopa amortizacije bila 0,8, a sada u našem predlogu može biti do jedan odsto. Lokalne samouprave pojedinačno će to da određuju", rekao je ministar.

On je objasnio i zašto je opozicija u načelnoj raspravi tvrdila da će porez na imovinu biti podignut za 700 ili 800 odsto.

"Utvrdili smo da je to zato što neki gradovi, doduše veoma retki, ne poštuju postojeći zakon na imovinu", rekao je Dinkić i naglasio da se ovim poreskim paketom pojačavaju prihodi penzionog fonda i smanjuju nameti privredi za oko četiri milijarde, a da moraju da štede samo lokalne samouprave.

Kada je reč o porezu na imovini, u januaru 2014. će se promeniti samo deo koji se odnosi na porez na imovinu za kompanije.

Dinkić je novinarima preneo da je na sednici vlade bio protiv usvajanja amandana kojim bi advokati, privatni stomatolozi i lekari ostali u sistemu paušalnog oporezivanja, ali da je vlada taj amandman prihvatila.

Vlada je prihvatila amandmane, a ministri iz Ujedinjenih regiona Srbije za njih nisu glasali, rekao je Dinkić.

"Obrazložio sam na odboru zašto to nije pravedno, a to ću učiniti i u raspravi, jer na primer sadašnji zakon koji omogućava paušalno oporezivanje advokata i privatnih stomatologa i lekara, implicira da je njihova mesečna zarada od 22.000 do 35.000 dinara neto, što mislim da ne odgovara istini", rekao je Dinkić.

Ministar je dodao da je predlagač zakona želeo da advokate, privatne stomatologe i lekare uvede u sistem vođenja knjiga, u kojem će oni koji malo zarađuju takav prihod i rashode iskazati i ako nemaju dobiti neće platiti porez, a oni koji imaju veći promet, moraće da plate i veći porez, a ne da budu u istoj grupi gde i obućari i stolari.

Poslednju reč, dodao je Dinkić, daće poslanici u danu za glasanje, pošto nadležni skupštinski odbor za finansije taj amandman nije prihvatio, iako vlada jeste.

Predlozima zakona protivi se opozicija, čiji su poslanici zatražili u načelnoj raspravi da se njihove izmene povuku sa dnevnog reda sednice jer nije bilo javne rasprave, a sednica parlamenta je zakazana samo dan pošto je vlada usvojila te predloge.

Opozicija je tvrdila da će izmene tih zakona dodatno opteretiti građane, a to je negirao ministar finansija Mlađan Dinkić koji tvrdi da zakoni ne dotiču građane, već opštine.

Demokratska stranka optužila je prošle nedelje vladu da predloženim izmenama poreskih zakona namerava da pljačka građane Srbije, a Liberalno-demokratska partija upozorila je da vlada ništa ne preduzima i ne počinje reforme kako bi zemlju izvela iz krize. I Demokratska stranka Srbije ocenila je da je stanje u javnim finansijama katastrofalno i zatražila, kao i druge stranke opozicije, povlačenje predloženih izmena tih zakona.

Poslanici vladajuće koalicije tvrdili su da je obezbeđena budžetska likvidnost u narednih šest meseci i da nema govora o bankrotu, ali su i naveli da ima problema s punjenjem budžeta zbog smanjenja prihoda od poreza, širenja sivog tržišta i kašnjenja u plaćanju iz prethodnog perioda.

Stefanović: Đilas "trn u oku" za Dinkića

Debatu o amandmanima na izmene seta poreskih zakona u Skupštini Srbije obeležila je žustra rasprava ministra finansija Mlađana Dinkića i poslanika Demokratske stranke.

Dinkić je u raspravi tvrdio da se izmenama poreskih zakona ne uvode novi i veći porezi za građane, dok su poslanici DS tvrdili da će se porez na imovinu povećati.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da su ministri "gurnuli ruku građanima u džep", i da vladajuća koalicija na te tvrdnje odgovara napadima na lidera DS i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Stefanović je kazao da je Đilas za Dinkića "trn u oku", da predlagači zakona s jedne strane zahvataju 300 miliona evra od lokalne vlasti, a s druge strane daju gradonačelnicima, "a posebno jednom gradonačelniku (Beograda), pajser da razvali kasu građana i da bude označen kao lopov".

Stefanović je rekao da se gradonačelnici Kragujevca i Jagodine, Veroljub Stevanović i Dragan Marković, ne bune zbog zakona jer direktno dobijaju pare od Dinkića da bi njegova stranka, Ujedinjeni regioni Srbije (URS), prešla cenzus.

Na tvrdnje poslanika DS da su građani na ivici egzistencije i da neće uopšte moći da plaćaju porez, Dinkić je kazao da se u Beogradu ne primenuje zakon i poručio DS da za sve ne krive njega nego da i Đilas "može nešto da preuzme na svoja nejaka pleća".

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić rekao je da DS napada izmene Zakona o porezu na imovinu, iako neće biti većeg opterećenja za građane, a na tvrdnje DS da vlast hoće da stavi ruku u džep gađana je odgovorio rekavši da "ruka DS nije ni izlazila iz džepova građana" i pomenuo Razvojnu banku Vojvodine.

Ministar finansija je kazao da je na predlog skupštinskog Odbora za finansije prihvaćen amandman kojim je vraćena amortizacija na stare stanove, do jedan odsto godišnje, o čemu će odlučiti lokalna samouprava.

"Dali smo mogućnost svakoj lokalnoj samoupravi da samostalno odredi amortizaciju što je u skladu s principom fiskalne decentralizacije za koju se zalažemo", rekao je Dinkić i dodao da svaki dinar od poreza na imovinu ide u kase gradova i opština, a ne u republičku.

Naveo da je prihvaćen i amandman koji predviđa da će od oporezivanja biti izuzeto gradsko građevinsko zemljište i poljoprivredno zemljište do deset ari.

Poslanik DS Nenad Konstantinović je ocenio da je dobro što je ministar finansija prihvatio amandman koji predviđa da nema oporezivanja okućnica do deset ari, ali da nije dobro što će lokalne samouprave moći same da odrede stopu amortizacije.

Konstantinović je dodao da se time pravi ogromna nejednakost među građanima Srbije jer, kako je naveo, negde stopa amortizacije može da bude 0,2 odsto, a negde jedan odsto.

U Skupštini i dalje traje rasprava o amandmanima na set poreskih zakona.

Poslanici će danas razmotriti amandmane na izmene zakona o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

Sednica parlamenta o poreskim zakonima počela je u sredu, 22. maja, kada je zbog burnog negodovanja opozicije početak rasprave odložen za petak, 24. maj. Redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije završava se u sredu, 29. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: