Obama odlučno protiv terorizma

Američki predsednik Barak Obama najavio je uvođenje nove mreže vladinih agencija i timova koji će se boriti protiv terorizma.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.05.2013.

22:49

Default images

Obama je na konferenciji za novinare rekao da će novo ustrojstvo značiti i nove "smernice, nadzor i odgovornost".

Obama je rekao da su napadi bespilotnim letelicama na osumnjičene za terorizam legalno, efikasno i neophodno sredstvo u borbi protiv terorizma.

On je u govoru o borbi protiv terorizma i drugim bezbednosnim izazovima priznao da napadi bespilotnim letelicama nisu "lek za sve" i dodao da će ga dok je živ pratiti civilne žrtve tih napada.

Američki predsednik je najavio da će ponovo pokušati da zatvori pritvorni centar u zalivu Gvantanamo na Kubi. Dodao je da, međutim, to zahteva saradnju republikanca koji do sada nisu želeli da podrže da se neki zatvorenici prebace u američke zatvore i da im se sudi pred civilnim sudovim.

Od stupanja na dužnost predsednika, Obamina strategija u borbi protiv terorizma se sve više oslanjala na bespilotne letelice, posebno u Pakistanu i Jemenu, što je kritikovano, kako iz međunarodne zajednice, tako i iz redova Kongresa osporavanjem lagalnosti takvih akcija.

Obama je danas obraćanju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu rekao da su ubistva terorista u tim napadima efikasna i legalna, ali da ima problema s civilnim žrtvama. "Mene i sve u mom lancu komande, ti smrtni slučajevi će proganjati dok smo živi", rekao je on.

Pre svakog napada mora postojati "skoro pa potpuna uverenost" da neće biti ubijenih ili povređnih civila. "To je najveći standard koji možemo postaviti", rekao je Obama.

On je naveo da je juče potpisao nove smernice za kontrolu kada SAD mogu iskoristiti bespilotne letelice za napad na ljude za koje se sumnja da su teroristi. Dodao je da su jasne smernice, nadzor i odgovrnost izneti u tom dokumentu.

Međutim, navodi Asošijeted pres (AP), očekuje se da Centralna obaveštajna agencija (CIA) zadrži kontrolu nad napadima bespilotnim letelicama u Jemenu i pakistanskim plemenskim oblastima s obzirom na bojazan da bi Al Kaida mogla dobiti na snazi kada se vojska SAD povuče iz Avganistana.

Samo u Pakistanu je od 2003. godine u napadima bespilotnim letelicama ubijeno 3.335 ljudi, a uoči Obaminog govora, zvaničnici vlade SAD su obelodanili da su četiri američka državljana ubijena u takvim napadima.

Obamini savetnici su rekli da će nove smernice ograničiti broj napada bespilotnim letelicama.

On je kazao i da će s predstavnicima Kongresa razgovarati o usklađivanju i na samom kraju ukidanju posebnih ovlašćanje koje predsednik SAD ima od 2001. godine i objave rata Al Kaidi.

Obama je dodao da neće potpisati akt kojim bi se ta ovlašćenja dalje produžavala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: