Poslanici:Srbija se neće odreći KiM

Država Srbija se neće odreći Kosova i Metohije i učiniće sve da kosovskim Srbima olakša svakodnevni život, rekli su poslanici Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.05.2013.

18:54

Default images

Poslanik Jedinstvene Srbije rekao je, posle sastanka u razgovoru s čelnicima lokalnih samouprava i načelnikom okruga sa severa Kosova, u Kosovskoj Mitrovici, da će upis studenata na Prištinski univerzitet sa sedištem u tom gradu na severu Kosova biti "prvi pokazatelj kako će primena sporazuma (s Prištinom) uticati na upis studenata u narednu školsku godinu".

Radoslav Komnenović je rekao da razume strahove Srba s Kosova i Metohije posle sporazuma s Prištinom i izrazio uverenje da će državni vrh učiniti ono što je neophodno za bolji život građana u pokrajini.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je ponovio da briselski sporazum predstavlja iznuđeno rešenje i da bi, ako dođe do njegove primene, srpski narod na KiM mnogo izgubio.

"Svim silama treba zadržati institucije države Srbije jer su one jedini garant opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM", rekao je Nedeljković i ocenio da "tamo gde nema institucija Srbije, nema ni Srba".

"Svesni smo da je želja Prištine da asimiluje Srbe na Kosovu i da pokušavaju da nam oduzmu državljanstvo, čime krše osnovna ljudska prava, pravo na slobodu govora, slobodu kretanja, državljanstvo", rekao je Nedeljković.

On je izrazio očekivanje da će poslanici u državnom parlamentu preneti sve teškoće s kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Posle obilaska pogona Rafinerije olova Trepča u Zvečanu, poslanici razgovaraju s rukovodstvom Kombinata. Prvi dan posete završiće obilaskom manastira Sokolica i Banjska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: