Tajna služba sada i obrazuje

Nakon što je BIA počela proces osnivanja fakulteta, u javnosti se pojavilo pitanje da li služba bezbednosti ulazi i u obrazovni sistem.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

16:07

Default images

U Ministarstvu prosvete kažu da je sve po zakonu, dok deo akademske javnosti sumnja da se stvaraju paralelne obrazovne institucije.

U svakom slučaju tajna služba u Srbiji dobija novu ulogu. Posle praćenja, prisluškivanja i analiziranja svega što bi moglo da ugrozi bezbednost zemlje, Bezbednosno-informativna agencija ubuduće će se baviti i obrazovanjem.

Naime, BIA osniva svoj fakultet, Akademiju za nacionalnu bezbednost. U ministarstvu prosvete navode da ova visokoškolska ustanova tek treba da prođe akreditaciju.

“To je fakultet koji je vezan uskospecijalistički za njihovu službu. Sada se potenciraju i veštine, pa će to biti fakultet za specijalne veštine za mali broj studenata i onih koji su zaposleni i neke nove koje prime dvadesetak studenata”, ističe Slobodan Stupar, pomoćnik ministra prosvete.

Pojava novog fakulteta izazvala je reakciju u akademskoj javnosti. Studenti i deo profesora Fakulteta za bezbednost, koji radi decenijama u okviru Univeziteta u Beogradu, obratili su se nadležnima pismom u kom upozoravaju da otvaranje visokoškolske ustanove na ovakav način može da se shvati i kao stvaranje paralelnih institucija i udar na obrazovni sistem Srbije.

“Da vidimo gde se nalaze ostali subjekti obrazovnih institucija, koje se bave tim. Da li tu ima sukoba interesa, da li su to paralelni programi, šta je... Interesuje nas samo istina, objašanjenje i mesto i uloga svakog tog subjekta u obrazovnom sistemu”, kaže Radomir Milašinović, dekan Fakulteta za bezbednost.

Novi fakultet biće državni, ali Ministarstvo prosvete neće iz svog budžeta, kao što je to kod drugih državnih fakulteta, izdvajati za troškove i plate u toj visokoškolskoj ustanovi.

“On jeste državni, ali je na budžetu koji BIA ima iz sopstvenih sredstava za školovanje, kao što imamo i vojni univerzitet koji je na budžetu vojske Srbije. Oni ni na koji način ne ugrožavaju ni mesta studenata na budžetu, niti mesta studenata u studentskim domovima, niti mesta na rang listi za stipendije”, ističe Stupar.

Troškovi akademije Bezbednosno-informativne agencije ne bi trebalo da predstavalju veliki izdatak, tvrde u Ministarstvu prosvete, jer je reč o malom broju studenata, čije je obrazovanje neophodno određenim državnim službama.

Kako će finansirati novi fakultet, gde će biti njegovo sedište, pod kojim uslovima će upisivati studente, naravno još je tajna, jer u Bezbednosno-informativnoj agenciji, za sada, ne žele da govore o ovoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: