KiM: Hapšenja zbog ratnih zločina

Euleks policija u koordinaciji sa jedinicom za specijalne operacije ROSU uhapsila pet osoba koje su osumnjičene da su počinile ratni zločin.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.05.2013.

12:41

Default images

Iz Euleksa je saopšteno da se osumnjičeni terete da su zločin počinili u pritvorskom logoru OVK u Likovcu, odnosno da su zlostavljali civile, a protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ubistvo jednog civila tokom sukoba na Kosovu 1998-99.

Hapšenje je izvršeno po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Mitrovici.

Nešto ranije, portal Koha.net objavio je da je Specijalno tužilaštvo Kosova danas podiglo optužnice protiv nekoliko bivših pripadnika OVK iz Drenice, među kojima je i Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, sada ambasador Kosova u Tirani.

Među optuženima su i Fadilj Demaku, poslanik Skupštine Kosova, i Sami Ljuštaku, predsednik opštine Srbica.

Vlada Kosova izrazila je zabrinutost povodom hapšenja nekadašnjih komandanata i boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog optužbi za ratne zločine.

"Vlada Kosova veruje u pravičnu borbu OVK, njenih boraca i komandanata, koja je doprinela da Kosovo dobije slobodu, nezavisnost i demokratsku državu u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom, SAD i NATO", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Takođe se ističe da Vlada radi na izgradnji i podržava vladavinu zakona, nezavisnu i nepristrasnu funkciju pravosuđa i Euleksa i očekuje da se taj proces odvija na ovim osnovama koje podržava i štiti i demokratski svet.

Dodaje se da "Vlada veruje u pravdu i nevinost komandanata i vojnika OVK".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: