Vučić:Uskoro kupovina ruskih aviona

Uskoro bi trebalo da bude okončano pitanje kupovine ruskih aviona i radarskih sistema, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.05.2013.

00:26

Default images

"Pokrenuli smo pitanje, koje bi uskoro moglo da bude okončano, oko snabdevanja vazduhoplovima tj. kupovine vazduhoplova, protivavionskog oružja, radarskih sistema za potrebe bolje operativno funkcionalne pripremljenosti vojske Republike Srbije", rekao je ministar Vučić nakon sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Vučič je najavio da će sledeće nedelje doći u Srbiju šestočlana ekipa ruskih stručnjaka koja će razgovarati na tehničkom nivou sa domaćim stručnjacima.

On je izrazio očekivanje da bi procedura nabavke borbenih sredstava trebalo da počne u najskorije vreme.

"To naravno zavisi i od našeg sutrašnjeg susreta jer je to kao što znate i političko pitanje, ali očekujem da sve bude u najboljem redu", rekao je ministar misleći na sutrašnji sastanak predsednika Srbije i Rusije u Sočiju, kome će prisustvovati i Vučić i Šojgu.

Borbeni avioni i raketni sistemi kupovaće se kroz robni kredit koji bi trebalo da odobri ruska strana, objasnio je Vučić.

Dvojica ministara razgovarali su o sklapanju vojno-tehničkog sporazuma koji bi trebalo da bude potpisan kada ministar Šojgu bude došao u zvaničnu posetu Srbiji 1. i 2. oktobra.

Tema sastanka koji je trajao oko 40 minuta, dva puta duže od predviđenog, bilo je i unapređenje vojno-medicinske i vojno-obrazovne saradnje, kao i regionalni srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu.

Vučić je istakao da je susret sa Šojguom bio prijateljski i da mu je bilo posebno zadovoljstvo to što ga je ruski kolega pozvao da na ručku sedi pored njega.

Tokom "Međunarodne konferencije o vojno-političkim aspektima evropske bezbednosti" Vučić se sastao i sa ministrom odbrane Grčke Panosom Panajotopulosom, ministrom odbrane Francuske Žan-Ivom le Drijanom, kao i sa državnim sekretarom u ministarstvu odbrane Slovenije Zoranom Klemenčičem.

Na početku konferencije Vučić se susreo sa Kristijanom Šmitom, državnim sekretarom ministarstva odbrane Nemačke, i ministrom odbrane Belorusije Jurijem Žadobinom.

Drugog dana dvodnevne posete Rusiji, potpredsednik Vučić će se, kao član delegacije koju predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sastati u Sočiju s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, ali i ponovo s ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Vučić je početkom maja najavio da će sa najvišim ruskim zvaničnicima razgovarati o kupovini aviona Mig 29 M2, kao i o nabavci dva nova radarska sistema.

Prema njegovim rečima, važan deo aranžmana je i razgovor o Vazduhoplovno-remontnom zavodu "Momo Stanojlović" kod Beograda, koji bi mogao da postane regionalni centar za servisiranje i remontovanje. Vučić je naveo da bi taj centar produžio vek i efikasnost kupljenih aviona.

U okviru posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sočiju i pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmatraće se širok krug aktuelnih pitanja saradnje Rusije i Srbije, bilateralna politička, privredna i vojnotehnička saradnja.

"Očekujemo da će u toku sočinskih sastanaka biti potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu, koja će postati temeljni dokument za razvoj naše prijateljske saradnje", rekao je u intervjuu listu "Danas" ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. Šta je rekao o stavu Moskve o kosovskom pitanju i o briselskom sporazumu, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: