Obama veruje u slobodu medija

Bela kuća je saopštila da predsednik SAD Barak Obama čvrsto veruje u slobodu medija i da ne želi da novinari budu gonjeni zato što rade svoj posao.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2013.

22:50

Default images

On je odgovarao na kritike koje je administracija pretrpela poslednjih dana zbog istrage u vezi sa novinarima agencije Asošiejted Pres

Ministarstvo pravde SAD je nedavno skidalo listinge telefonskih poziva novinara AP-a u vezi istrage oko curenja informacija vezanih za pokušaj terorističkog napada na jedan američki putnički avion u Jemenu prošle godine.

Takođe, Vašington Post je objavio da je slična situacija bila i sa novinarom Foks Njuza Džejmsom Rozenom, oko istrage curenja informacija vezanih za Severnu Koreju.

Nakon snažnih kritika u javnosti, oglasio se portparol Bele kuće Džej Kerni, rekavši da ne može da govori o specifičnim slučajevima, ali je ukazao da Obama veruje u srednji put između očuvanja nacionalne bezbednosti i mogućnosti da novinari slobodno rade svoje posao.

"Ako me pitate da li predsednik misli da novinarima treba da se sudi zbog posla koji rade, odgovor je ne", naglasio je Kerni, koji je i sam prethodno bio novinar u Tajm magazinu.

Obama je prošle nedelje izjavio da se ne izvinjava zbog svoje zabrinutosti oko curenja informacija medijima, koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost.

"AP skandal" je samo jedan od problema sa kojima se Obamina administracija susreće poslednjih desetak dana, a tu je i nerešeno pitanje odgovornosti za smrt američkog ambasadora u Bengaziju, kao i skandal sa Poreskom službom (IRS) koja je proganjala konzervativne nevladine organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: