Šta se krije iza najave Ugljanina?

Ugljaninova pretnja da će da se povuče iz Vlade ako se ne poveća učešće Bošnjaka u državnim institucijama, otvorila je razna pitanja, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

21:58

Default images

Gotovo istovremeno sa ovom najavom ministra Sulejmana Ugljanina i reis-ul-ulema Islamske zajednice u Srbiji Adem Zilkić pozvao je i Ugljanina i Rasima Ljajića da napuste državne fotelje.

Ove "pretnje“ različito se tumače - kao pritisak uoči odluke o datumu za pregovore sa EU, kao Ugljaninov pokušaj da dobije više resora u vladi ili kao posledice strepnji u Islamskoj zajednici od nastanka nove struje.

Ministar Ugljanin kaže, za Novosti, da je njegova namera bila samo da iskaže nezadovoljstvo što se koalicioni sporazum ne poštuje:

"SDA Sandžaka je jedina manjinska stranka u Vladi čiji su predstavnici izabrani isključivo bošnjačkim glasovima. Ako koalicioni partneri SNS i SPS ne žele da ispoštuju sporazum koji su usvojili na organima stranke i potpisali, onda je to Bošnjacima Sandžaka jasna poruka i naše ostajanje u Vladi nema smisla. Uputili smo im pismo 24. aprila s predlogom za realizaciju sporazuma i čekamo odgovor", kaže Ugljanin. Što se tiče Zilkićevog poziva da ministri izađu iz vlasti, reis objašnjava da taj zahtev nema nikakve veze sa stanjem u Sandžaku, već isključivo sa stanjem u IZ:

"Tražio sam da ministri Ljajić i Ugljanin, muftija Muamer Zukorlić i ja kao reis IZ Srbije, podnesemo ostavke i povučemo se sa javne scene zbog dešavanja u IZ, jer ona utiču i na ekonomiju i na sveopšti život u ovom kraju. Problemi tinjaju još od 1998. kada je politika počela da se bavi IZ i obrnuto. U tom kontekstu smatram da smo svi odgovorni - i mi koji se bavimo verom i ministri koji se bave politikom".

Bošnjaci, kojih u Srbiji ima 167.579 (na popisu se izjašnjavali i kao Bošnjaci i kao Muslimani), imaju dva ministra u Vladi, plus još dva državna sekretara iz SDA. Prvobitni dogovor je bio da ih bude četvoro, ali se od toga odustalo posle odluke da se smanji administracija. U Skupštini imaju 12 poslanika (devet u okviru Ljajićevog SDPS i tri samostalna). Poslanici nemaju nameru da napuštaju parlament. Meho Omerović iz SDPS kaže da ne vidi o kakvoj je ugroženosti Bošnjaka reč:

"Ugljanin vrši pritisak na premijera da bi isposlovao postavljenja za svoje stranačke ljude. Što se tiče Zilkića, ne sećam se da se bunio kada je doneta odluka o formiranju još jedne IZ na čijem je čelu. Najpoštenije bi bilo da i on i Zukorlić podnesu ostavke jer su doveli do bruke i sramote za sve vernike".

Situacija u Novom Pazaru je rovita i pogodna za manipulacije. Sukobi u IZ ovih dana kulminiraju, jer postoje najave formiranja i „treće opcije“, koju čine mladi imami. Ipak, osnova svih nevolja je teška ekonomska situacija odnosno 25.000 nezaposlenih.

"Vlada je, u ekonomskom smislu, malo uradila u ovom kraju, a pitanje je da li u situaciji u kojoj se nalazi Srbija može nešto ozbiljnije i da uradi. Etnički mešovita područja, kakav je Sandžak, su u ovakvim vremenima najpogodnija za međuetničke tenzije", kaže Aida Ćorović, iz organizacije Urban in, i dodaje da država mora da ima strategiju razvoja ovog kraja, žitelji Pazara i okoline ne smeju da budu prepušteni sami sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: