Vujanović položio zakletvu

Filip Vujanović položio je na svečanoj sednici Skupštine na Cetinju predsedničku zakletvu čime je i zvanično počeo svoj treći mandat na funkciji predsednika.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.05.2013.

20:58

Default images

Vujanović se zakleo na Ustav Crne Gore da će "dužnost predsednik države obavljati savesno i odgovorno, za dobro svih građana", dok je rečima "tako mi bog pomogao" i "neka je večna Crna Gora" završio inaugiralni govor u kojem je obećao da će "pomoći opštem dobru domovine".

"Okrenimo se jedni drugima. Jedni drugima smo najblizi... Ne možemo se razlikovati oko dobra Crne Gore. To dobro nas mora udruživati. Pretvorimo naše razlike u istinsko bogatstvo, u ime bolje sadašnjosti i još bolje budućnosti. Tim vrednostima ću posvetiti naredni mandat", obećao je Vujanović.

Čin inauguracije pratila su osporavanja Vujanovićeve pobede na izborima 7. aprila i njegovog prava da se po treći put kandiduje za predsednika Republike.

Iako je uoči sednice bilo neizvesno da li će za polaganje zakletve biti poslaničkog kvoruma, saopšteno je da je kvorum "neophodan za radne, a ne za svečane sednice" Skupštine.

Svečanosti nije prisustvovala kompletna parlamentarna opozicija koja traži poništavanje predsedničkih izbora. Nisu došli ni poslanici i ministari Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije.

Iz redova SDP formalnom činu stupanja predsednika na dužnost prisustvovao je jedino lider te partije i predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić koji je i otvorio svečanu sednicu.

Krivokapić čija je partija pred Ustavnim sudom pokušala da ospori Vujanovićevo pravo da se po treći put kandiduje za šefa države, i koja je bojkotovala glasanje na izborima, ukazao je na potrebu izgradnje institucija u koje će građani imati poverenja.

Ispred Vladinog doma na Cetinju, gde je odrzana svečana sednica, okupilo se stotinak građana - učesnika "Marša protiv mafije", koji su protestom iskazali odnos prema vlasti i Vujanoviću.

Vujanović je na predsedničkim izborima 7. aprila pobedio protivkandidata Miodraga Lekića koga su podržali opozicioni Demokratrski front (DF) čiji je on lider, i druge opozicione stranke.

Po podacima Državne izborne komisije, Vujanović je na izborima dobio 51,2 odsto glasova, a Lekić 48,7 odsto.

Opozicioni DF je osporio Vujanovićevu pobedu i zatražio da se, na osnovu posebnog zakona koji bi donela Skupština, ponište predsednički izbori i raspišu novi.

Predlog zakona o eventualnom poništavanju predsedničkih izbora, međutim još nije pripremljen, iako je DF nekoliko puta najavljivao da će ga napisati.

Inauguraciji su prisustvovali predstavnici državnih institucija i strane diplomate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: