Slučaj žandarma: Dokle se stiglo

Istražni sudija Višeg tužilaštva iz Niša je poslao poziv za saslušanje pojedinih pripadnika Žandarmerije, ali poziv je povukao neko iz vrha vlasti, kaže Cvijić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2013.

20:49

Default images

Vuk Cvijić iz dnevnog lica Blic je, gostujući u emisiji Između dve vatre na TV B92, rekao da je među osumnjičenima i brat generala Žandarmerije Bratislava Dikića, Dragan Dikić.

Dragan Dikić i još trojica njegovih kolega osumnjičeni su za teška krivična dela: reketiranje, zelenašenje, iznude, a postoji sumnja da su počinili neka mnogo teža krivična dela, kao što je trgovina narkoticima.

Cvijić kaže da postoje dva izveštaja o slučaju žandarma: izveštaj Sektora unutrašnje kontrole i izveštaj Uprave krivične policije.

"Najnoviji izveštaj direktno optužuje brata generala Dikića, Dragana, koji je pripadnik obeveštajne služba Žandarmerije u Nišu", kaže Cvijić. General Dikić jeste bio predmet istrage, ali nije utvrđena njegova umešanost, tvrdi on. Izjave svedoka i zapisi postoje i o kopanju zlata, kaže Cvijić.

Cvijić je podsetio da je 30 pripadnika ove službe tri dana na teritoriji kod Gamzigradske banje iskopavalo zemljište na privatnim imanjima u potrazi za zlatom.

Dve različite službe MUP-a su podnele relativno slične izveštaje o angažovanju žandarma za iskopavanje zlata, pod izgovorom da su na vežbi, tvrdi Cvijić.

On kaže da su žandarmi čuvali i lokale, za koje su plaćani i 50 evra po večeri. Najteža optužba koja ima se stavlja na teret je sumnja da su trgovali drogom.

"Ova istraga je počela pre nego što je sadašnja Vlada formirana, nekoliko godina pre, dakle krajem 2010. početkom 2011. Naravno, političari će to koristiti na svoje načine, oni imaju svoje ljude, žele da zauzmu što bolje pozicije, jedna od tih podela je na ove dve vladajuće stranke, ali ovde je osnovno pitanje da li postoji kriminal ili ne", kaže Cvijić.

Potpuno je čudno da tužilaštvo u ovom slučaju ne postupa kao sa običnim građanima, rekao je u istoj emisiji odgovorni urednik Vremena Filip Švarm.

On podseća da je i 2000. nakon bombardovanja general Nebojša Pavković organizovao jednu vojnu jedinicu da traži zlato, i dodaje da očigledno postoji neki trag, koji prati i general Dikić.

Ovo što se dešava pokazuje da je Žandarmerija postala jedna jedinica koja je iznad unutrašnje kontrole i pravosuđa, kaže Švarm. I za Žandarmeriju i za državu bi bilo dobro da se ovaj slučaj istera do kraja, Žandarmerija mora da reaguije i da te ljude preda, kaže Švarm.

On smatra da se u policiji vode neki politički obračuni.

Vuk Cvijić podseća da ni jedna optužba nije istražena kako bi trebalo i kaže da slučaj žandarma ne sme da bude političko pitanje. On smatra da ova jedinica nadilazi okvire Žandarmerije.

S tim se saglasio i Filip Švarm. On kaže da se u policiji dešavaju ozbiljne afere, koje nemaju sudski epilog. Pitanje je, kaže Švarm, zašto pravosuđe, i oni koji su nadležni ne rešavaju te stvari. On je podsetio na susret Dačić i Miše Banane, 130 CD-ova, afera oko Dačićevog savetnika...

"Ja sad zaista ne mogu ovde da licitiram na bazi onoga što sam pročitao u novinama - da li je neko kriv ili nije kriv, da li je neko počinio ovo ili nije počinio ovo, postoje državni organi, postoji pravosuđe koje to treba da utvrdi. A pravo je pitanje je zašto ti državni organi, zašto pravosuđe, zašto oni koji su nadležni da utvrde takve stvari - to ne rade", rekao je Švarm.

Te sumnje (u vezi sa slučajem u Žandarmeriji) treba da budu razrešene tamo gde im je mesto, kaže Švarm i dodaje da ne veruje da neko štiti kriminalce u državnim organima, ali da je zapravo reč o politici. "Dok postoji politička dioptrija, mi ćemo imati skandale, mi ćemo imati afere", kaže Švarm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: