Usvojena Deklaracija o Vojvodini

Skupština Vojvodine usvojila je danas Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.05.2013.

20:07

Default images

Za predlog je glasalo 75 poslanika vladajuće koalicije koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, a protiv je bio 21 poslanik opozicije.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je ranije danas da Vojvodina "neće ćutati" i da će nastaviti da insistira na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

"Čim podignemo glas i zatražimo da se poštuju naša ustavna i zakonska prava, odmah se digne takva galama s ciljem da se ućutkamo... Ali, oni koji misle da će Vojvodina da ćuti, jako greše", rekao je Pajtić na sednici Skupštine Vojvodine tokom rasprave o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Pokrajinski poslanici opozicionih Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), koji su glasali protiv deklaracije, predali su na pisarnici Skupštine Vojvodine peticiju sa 160.000 potpisa građana, sa zahtevom da se raspišu vanredni pokrajinski izbori. Oni su tražili i da Pajtić podnese ostavku.

Deklaracija je usvojena pošto je pokrajinska vlada prihvatila pet amandmana Saveza vojvođanskih Mađara na predlog tog dokumenta kao i amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim je promenjen drugi stav iz predloga tako da glasi “autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji”.

U vezi s tim stavom je bilo dosta polemike u okviru rasprave koja je trajala do oko 19.30 sati i u kojoj je učestvovalo vise od 40 poslanika.

U deklaraciji se, između ostalog, konstatuje “pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulative u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini”.

Pozivaju se republički organi i institucije da “zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i neospornih prava i obaveza”.

Poslanici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije (DSS) izjasnili su se protiv deklaracije, a posle glasanja su napustili sednicu Skupštine Vojvodine, na čijem su dnevnom redu još četiri tačke.

Poslanik DS S Milenko Jovanov izjavio je tim povodom novinarima da su poslanici te stranke napustili sednicu, jer je usvojenom deklaracijom "separatistička politika pokrajinske vlasti proglašena zvaničnom politikom" i dodao da će DSS nastaviti borbu protiv takve politike već sutra, pred Ustavnim sudom Srbije, gde će biti održana javna rasprava o Statutu Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: