Jahjaga otkrila "Kamen mira"

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je u Prištini otkrila "Kamen mira" kao izraz iskrenog prijateljstva između naroda Kosova i Japana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2013.

18:28

Default images

"Ovaj kamen sa ulica Hirošime koji se danas postavlja ovde simbolizuje želju građana moje zemlje za mir. Ovaj kamen nosi simbol da se rat više nikada ne dogodi, nego da uvek među ljudima vlada mir", rekla je Jahjaga posle otkrivanja kamena.

Jahjaga je rekla da se ovom ceremonijom Priština danas pridružila ostalim gradovima sveta, koji imaju ovaj simbol mira.

"Nema prigodnije simbolike od ove za početak 'Nedelje tolerancije i pomirenja'. Mir se uvek udružuje sa tolerancijom, razumevanjem i solidarnošću među ljudima. Građani i institucije Republike Kosovo su posvećeni izgradnji bolje budućnosti, za dostojanstven, slobodan i ravnopravan život za sve ljude bez ikakve razlike", kazala je kosovska predsednica.

Ona je rekla da građani Kosova vrlo dobro znaju koliko je skupa i vredna sloboda, koliko je značajan mir i "koliko je bolno, ali i koliko je potrebno pomirenje".

"I danas, 14 godine nakon oslobođenja, imamo neizlečenu ranu saznanja o sudbini nestalih, uporedo sa žrtvama i vrlo teškim posledicama koje je prouzrokovao rat".

Kosovska predsednica je rekla da je Kosovo višenacionalna, multikulturna država, sa više veroispovesti.

"Tolerancija, razumevanje i zajednički život građana bez razlike jeste vrednost kojom se ponosimo i na osnovu koje smo izgradili našu državu. Ovo su vrednosti koje mi donosimo kao nova najmlađa država Evrope, faktor mira i stabilnosti u regionu i šire", rekla je predsednica Kosova.

Ona je kazala da se "Kamenom mira" u Prištini, građani Kosova simbolično ujedinjuju i poistovećuju sa svim ljudima dobre volje, sa miroljubivim narodima, bez obzira na rasne, verske, jezičke ili kulturne razlike.

Od 1991. godine japanska nevladina organizacija Asocijacija Kamen za mir iz Hirošime putuje po svetu i, kao simbol mira, poklanja kamen iz kaldrme ulica tog japanskog grada, na koji je 1945. godine bačena atomska bomba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: