Ministarka: Priča o insulinu spin

Slavica Đukić Dejanović kaže da je priča o nestašici insulina spinovana, dok Dušan Milisavljević kaže da se radi o pritisku koji se "lomi" preko leđa građana.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

21:26

Default images

Treba da se rešava problem, a ne da se veštački izmišlja, navela je ministarka zdravlja.

Ona navodi da će apoteke sutra potpisati ugovore, zahvaljujući kojima će insulin da se nađe na rafovima do kraja nedelje.

"Nije ga bilo zato što su javne nabavke problem nekih apoteka, njima je problem da poštuju zakon. Obratila sam se Gradu Beogradu i želela da zajedno rešavamo problem, i mi smo imali razgovor sa apotekama, i pomogli smo im da urade postupak koji je neophodan. Apoteka mora da bude snabdevena. Sve druge stvari su sekundarne“, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona dodaje da insulina u državnim apotekama neće biti "još koji dan".

Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje u Skupštini Srbije, veruje da je problem nastao zbog greške republičke vlade.

"Ministarka priča o insulinu, nije samo to problem. Više od 70 lekova ne možete naći u apotekama. Problem je nastao uštedama, obećanjima, dugo najavljenim centralizovanim nabavkama, i to je skupštinska većina izglasala krajem godine. Kada je trebalo da se krene sa primenom...kažem vam da su shvatili da to ne ide tako i da moraju da promene uredbom vlade“, kaže Milisavljević.

Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, kaže da Milisavljević "karikira" i da već deset godina apotekarske ustanove ne primenjuju zakon o javnim nabavkama. On dodaje da primena zakona nema veze sa centralizovanim nabavkama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas u otvorenom pismu je optužio ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović za loše stanje u zdravstvu i nestašicu insulina.

Đilas je istakao da ga je ministarka primorala da joj se obrati otvorenim pismo kako bi demantovao njene tvrdnje da je Apotekarska ustanova Beograd kriva za nestašicu insulina i zatražio od nje da se izvini zaposlenima u toj ustanovi i Beograđanima "zbog maltretiranja".

Ministarka zdravlja je navela da nema potrebe da se izvinjava. Babić je takođe rekao da ni on neće, i da nema kome za šta da se izvinjava.

"Tek 15. maja smo dobili iz Apotekarske ustanove Beograd da neki lekovi fale. Sutra počinje inspekcija. To je ustanova u kojoj se osam milijardi lekova nabavi godišnje. I to bi trebalo u skladu sa zakonom, ali se on ne primenjuje. To je problem. Onaj ko neće da primenjuje zakon mora da snosi posledice“, kaže Babić.

"Ovo je veštački storena kriza zbog nepoštovanja zakona. Ja se neću izviniti, bože sačuvaj", rekao je Babić.

Dušan Milisavljević kaže da se možda radi o tome da neki žele da izvrše "politčki pritisak na Dragana Đilasa", a da time vrše pritisak na dva miliona građana koji nemaju lekove.

Ministarka zdravlje je ponovila da centralizovane javne nabavke nemaju veze sa zakonom o javnim nabavkama, i da su državne apotekarske ustanove dužne da obavljaju posao po zakonu.

"Sve druge apotekarske ustanove imaju lekove, a za Beograd je problem. Nisu se snašle, već dve ili tri godine“, kaže Slavica Đukić Dejanović i dodaje da se radi o tome da su oni želeli da nabavljaju lekove kroz sopstvene hitne postupke.

Dušan Milisavljević navodi da nije postojala nestašica lekova već 13 godina.

"Državne apoteke su ustanove. Privatne su firme. One ne podležu zakonu o javnim nabavkama. Državne moraju da poštuju zakon. Javne nabavke su nešto komplikovnije", navodi Milisavljević.

Slavica Dukić Dejanović je na to rekla da je spinovano da postoji nestašica insulina i da se očigledno radi o tome da je za neke ljude "duboko bolno što su izjednačene privatne i državne apoteke".

Ministarka zdavlja je najavila i da će doći do izjednačavanja privatnog i državnog zdravstva.

"Vi kao osiguranik finansirate sve ustanove. Privatnik finansira i zaposlenog i robu i neko naravno njega kontroliše. I on mora da poštuje zakone. Svuda postoji izjednačen status državnih i privatnih apoteka. Privatno i državno zdravstvo moraju po istoj ceni da budu dostupni. Ali apoteke su imali najveći profit, i osnivači su mogli taj profit da koriste kako treba. Sada će Fondu pripadati taj profit i biće korišćen po planu i programu kako je predviđen“, kaže ministarka zdravlja.

"Pacijenti bezbedni od klostridije"

U užičkoj bolnici preminula su dva pacijenta kod kojih je registrovana infekcija bakterijom klostridijom. Istraga da li su smrtni slučajevi posledica medicinskog propusta je u toku, a preduzete su sve mere da se spreči dalje širenje ove bakterije.

Govoreći o ovom slučaju, ministarka zdravlja kaže da se ispostavilo da je došlo do prekršaja u ovoj ustanovi, i da će biti sankcija, koje će biti u vidu oduzimanja licence ili nečega drugog.

Ona dodaje da, ukoliko su radnici prouzrokovali smrt dva pacijenta, moraće ministarstvo da reaguje.

"Klostridija je bakterija koje ima u bolnicama i u Americi i kod nas. U Užicu se dogodilo da je bilo smrtnih posledica. Suština je da kada se konstatuje da ima infekcije, ustanovljuju se razlozi, ali je smrtnost od ove bakteriju u svetu i do 7 posto. Kod nas je oko 3 posto. Na drugim mestima nije bilo epidemije. Mi sada unutrašnjim i spoljnim nadzorom ustanovljujemo da li je to krivica lekara", kaže Đukić Dejanovićeva i dodaje da su ostali pacijenti bezbedni.

Dušan Milisavljević navodi da je u KC Niš ne radi sterilizator.

"Sterilišu se (instrumenti) na drugom mestu, pa se u čaršavima prenose na moju kliniku. Moramo da imamo sterilizatore. Moramo da imamo jasno cišćenje i procedure. Hirurzi izlaze u zelenim uniformama da kupe burek da bi se pokazali da su oni veliki hirurzi“, kaže Milisavljević.

Ministarka zdravlja kaže da će problem biti rešen, ali da ministarstvo zdravlja dobija toliko zahteva, da ne može na sve da odgovori.

"Ne možete odjednom sve rešavati. Ako se traže političke greške, onda tek nećemo rešiti problem“, kaže Đukić Dejanovićeva.

Babić kaže da "u zdravstvu postoji jedan latentni javašluk", da ne postoji kontrolni sistem, i da kontrola jako slabo, gotovo uopšte ne funkcioniše.

"Prvo lekari, pa onda političari"

Ljudi zaduženi za zdravstvo u Srbiji kažu da su pre svega lekari, a onda političari, ali da su došli tu da bi uspeli da promene stvari nabolje.

Direktor RFZO kaže da je njegov fah organizacija zdravstve zaštite i da je na tu poziciju došao preko javnog konkursa.

On kaže da nije tu zato što je negovao Tomislava Nikolića dok je štrajkovao glađu, nego zato što je "najveći stručnjak" u oblasti organizacije zdravstvene zaštite. Babić navodi da je on organizovao štrajk glađu.

"On nije bio bolestan, on je štrajkovao glađu. Nije mu bila potrebna pomoć, on se odlučio na specifičan vodi protesta, i sve je proteklo u najboljem red“, kaže Babić, govoreći u kom svojstvu je on bio pored Nikolića dok je on štrajkovao glađu.

Kaže da je on bio i pored Vojislava Šešelja u Hagu iz istih razloga, i da je to zato što su imali poverenja u njega pošto nikoga nije izdao "ko je imao poverenja u njega".

Ministarka zdravlja Slavica Đukic Dejanović navodi da njeni pacijenti žale što je ona u politici, ali da ona i dalje se trudi da im se posvećuje koliko može.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: