Cetinje: Njegoš proglašen za sveca

Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja mitropolita Petra II Petrovića Njegoša kao svetitelja.

Izvor: Blic

Nedelja, 19.05.2013.

18:47

Default images

Svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog mitropolita Petra II u Cetinjski manastir danas je proglasio današnji dan za "crveno slovo".

Službu je služio arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije i Eparhije buenoajresko-centralno-južnoameričke.

"Poput Svetog Save i svog strica Svetog Petra Cetinjskog, nesumnjivo je svedok Hristovog vaskrsenja i sveti mitropolit Petar II, Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac. Tako je već napisano na njegovoj ikoni koju ovde vidite, liturgijski unetu na ovaj sveti dan u hram Roždestva Presvete Bogorodice Cetinjskog manastira", kazao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je na svojoj prvoj ikoni mitropolit Petar II Petrović Njegoš s pravom nazvat Lovćenskim tajnovidcem, jer je zaista bio tajnovidac.

"Sve ono što je video Sveti novi Petar II Petrović Njegoš, Lovćenski tajnovidac, sve je to ispunjeno najdubljim viđenjem i saznanjem, a to je viđenje Slova predvječnoga Oca kroz koga je sve postalo što je postalo. To je on i zapisao u svom zavještanju", rekao je mitropolit.

U toku liturgije ikona Svetog mitropolita Petra II je bila postavljena na ikonostasu crkve Cetinjskog manastira gde se nalazi i lik Svetog Petra Cetinjskoga.

Njegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci on drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u levoj svitak sa stihovima iz “Luče mikrokozma” posvećenim Hristu vaskrslome.

Na predstojećem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve biće pokrenut postupak kanonizacije i unošenje u Ditih svetih mitropolita Petra II Petrovića Njegoša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: