Bitka za bebe i u Noći muzeja

U okviru manifestacije Noć muzeja, novosadski Muzej Vojvodine priključio se akciji Fonda B92 “Bitka za bebe!“.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

23:45

Default images

Noć muzeja održana je na 40 lokacija u Novom Sadu. Novo u ponudi ljubiteljima ove noći bio je sat na tvrđavi, brod "Šabac" Rečne flotile i Riblja pijaca. Ekipi TV B92 bilo je posebno zanimljivo u Muzeju Vojvodine, gde smo saznali na koji način su stare Egipćanke utvrđivale trudnoću i to sve u duhu akcije “Bitka za bebe!“

Zamislimo Egipat u Muzeju Vojvodine, vreme vladavine faraona Ramzesa II – 3.300 godina kasnije, sve se radi mnogo drugačije, pa i utvrđivanje trudnoće. Specijalno za Noć muzeja, rađen jednostavan test – u zavisnosti od toga šta posle dve nedelje nikne iz saksije u kojoj su posejani pšenica i ječam, možete utvrditi da li ste trudne ili ne! Čak je moguće unapred saznati i pol bebe, doduše, tačnost te informacije je 70 procenata, kaže Ivan Tadić, volonter u Muzeju Vojvodine.

“Žena dve nedelje, svaki dan bar jednom, treba da urinira na to i nakon dve nedelje, ukoliko apsolutno bilo šta izraste, to znači da je sto posto trudna. Ukoliko ječam prvi izraste, znači da je dete muškog pola, a ukoliko s ove strane pšenica prva izraste, onda će biti ženskog pola“, objašnjava Ivan.
Sav novac od prodaje saksija namenjen je akciji "Bitka za bebe"
Sav novac od kupovine saksije sa zasejanom drevnom pšenicom i ječmom namenjen je akciji Fonda B92 “Bitka za bebe!“, što je mnoge motivisalo da učestvuju u eksperimentu. Na ovom jedinstvenom mestu vladalo je veliko interesovanje, pre svega Novosađanki, koje priznaju da nikada nisu čule za pomenuti recept, ali kažu da su spremne na test.

Saradnja Muzeja Vojvodine i Fonda B92 ima humanitarnu ali i naučnu notu. Svakako, centar interesovanja su sve naše bebe, a za dve nedelje ćemo saznati koliko će ih biti više – sve žene koje na osnovu ovog testa utvrde trudnoću, trebalo bi to i da jave Muzeju, kako bismo saznali koliko su stari Egipćani bili u pravu, kaže Slađana Velendečić, portparolka Muzeja Vojvodine.

“Nekako se nametnula ’Bitka za bebe’. Ovo je godina beba, ako se ja ne varam. I tako, eto kroz neki razgovor, kroz interakciju, hajde da probamo, zašto da ne, da raspričamo, s ddruge strane da pomognemo, s treće strane da potvrdimo nauku“, objašnjava ona.

Ovo je samo jedan od mnogih interesantnih kutaka spremnih za posetioce u Noći muzeja. Izložbe, stare i nove postavke, kratki kursevi, žurke i koncerti i mnogo više od toga, ponuđeno je Novosađanima i posetiocima grada ove jublinarne desete Noći muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: