PSJE: Za sada bez poziva Kosovu

Poziv Kosovu za samit šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE), koji će 1. juna biti održan u Ohridu, za sada nije upućen.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.05.2013.

20:55

Default images

Kako je rečeno Tanjugu u kabinetu predsednika Makedonije koji je organizator skupa, konačna odluka po tom pitanju tek treba da usledi.

"Republika Makedonija se zalaže za učestvovanje u regionalnoj saradnji i na tom principu se zasniva njena politika. U do sada utvrđenom formatu svih održanih samita Kosovo nije imalo status člana PSJE. Republika Makedonija prati razvoj situacije i primenu nedavno postignutog (brisleskog) sporazuma i u stalnoj je komunikaciji sa obe strane (Beogradom i Prištinom). Nakon završnih konsultacija, uslediće konačan stav po ovom pitanju", navodi se u pisanom odgovoru kabineta makedonskog predsednika na pitanje Tanjuga da li će na samitu biti i kosovski predstavnik.

Prištinski portal Koha. net danas je objavio da je Kosovo pozvano na samit PSJE i da je zvaničan poziv dobio kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj, uprkos insistiranju srpske strane da ono ne bude prisutno na ohridskom samitu.

Kako je najavljeno, na 16. samitu, posvećenom smanjenju rizika od katastrofa i prilagođavanju klimatskim promenama, prisustvovaće predsednici Srbije, Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, kao i šef diplomatije Turske. Jedino se predsednik Grčke Karolos Papuljas i ministar spoljnih poslova Dimitris Avramopulos nisu odazvali pozivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: