Novi humanitarni projekti na KiM

Već treću godinu za redom, francuska NVO Solidarnost za Kosovo je obnovila saradnju sa Raško-prizrenskom eparhijom.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

17:15

Default images

Ovaj humanitarni dogovor je potpisan juče u Gračanici, u prisustvu vladike Teodosija.

Ovom prilikom, osnivač organizacije Solidarnost za Kosovo, Arno Gujon je izrazio želju da produži i pojača humanitarne aktivnosti za srpske enklave na Kosovu.

"Ova humanitarna saradnja je oličenje kontinuiteta naših aktivnosti i svedoči o razvoju mnogobrojnih humanitarnih projekata koje organizuje Solidarnost za Kosovo od 2004. Istovremeno sa tradicionalnim konvojima materijala i hrane, razradili smo četiri projekta u dogovoru sa Vladikom Teodosijem, koje će u potpunosti finansirati naša francuska organizacija u 2013. godini“, rekao je Gujon.

Vladika Teodosije izrazio je svoju zahvalnost na trudu koji je Solidarnost za Kosovo do sada uložila da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Ove godine je iznos uvećan za 60 odsto, a to znači da ćemo za toliko moći da pomognemo svima koji su ugroženi, a posebno deci kojima je potrebno ukazati pažnju i pomoć da bi i oni osetili radost koju deca doživljavaju širom sveta“, izjavio je vladika Teodosije.
Ovog leta će Solidarnost za Kosovo organizovati novo školsko putovanje na more koje će omogućiti, kao i ono koje je bilo organizovano prošlog leta u Crnoj Gori, da četrdesetoro dece iz najsiromašnijih srpskih porodica odu na more.

U planu je još jedna obnova škole kao i nastavak finansiranja stalne humanitarne kancelarije u Gračanici.

"Ova humanitarna kancelarija nam pomaže da preciznije znamo potrebe srpskog stanovništva i da odredimo humanitarne projekte kako bismo bili u skladu sa realnim potrebama stanovništva“, kazao je Arno Gujon.

Solidarnost za Kosovo će takođe učestvovati u stvaranju farme za uzgajivanje koza alpske rase (Alpine).

Ovaj novi veliki humanitarni poduhvat uključuje narodnu kuhinju "Majka devet Jugovića", Fond B92 kao i kancelariju za Kosovo i Metohiju.
Arno Gujon zajedno sa Svetlanom Jevtiæ, direktorkom organizacije Majka devet Jugoviæa, na lokaciji gde se gradi kompleks
Glavni cilj ovog projekta je da obezbedi autonomiju što se tiče prehrane zahvaljujući uzgoju stoke i proizvodnji mleka, koji treba da se razviju u okviru te poljoprivredne zajednice, i koji će isključivo biti posvećeni radu narodne kuhinje, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Arno Gijon je s francuskim volonterima posetio lokaciju gde se gradi kompleks- na crkvenoj zemlji blizu Novog brda, ali i njive na kojima je zasađeno povrće za rad narodne kuhinje, koje je deo donacije Fonda B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: