Galenika: U toku saslušanja

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje osmoro privedenih zbog malverazija u Galenici, protiv kojih je podignuta krivična prijava.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 18.05.2013.

14:20

Default images

Tužilac Miljko Radisavljević je precizirao da su saslušanja "osmorke" počela oko 13.30 sati i rekao da sumnja da će biti završena do kraja dana.

Tužilac je ranije rekao da će nakon saslušanja osumnjičenih biti doneta odluka o daljem postupanju i eventualnim predlozima za određivanje pritvora, a da se prva sledeća informacija o daljem postupku može očekivati sutra.

Protiv ovih 8 lica podneta je krivična prijava zbog sumnje da su tokom 2009-2010. prilikom uvoza sirovina za potrebe Galenike, nabavke skulptura i prodaje lekova oštetili Galeniku za 12 miliona evra, potvrdio je tužilac.

Radisavljević je rekao da je među privedenima i bivši generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović.

Prema navodima prijave, dodao je tužilac, novcem ovog državnog preduzeća između ostalog finansirana je i nabavka sirovina u vrednosti od pet miliona evra za potrebe privatne farmaceutske kompanije.

"U istom periodu bez sprovedenog postupka javne nabavke Galenika je po višestruko uvećanim cenama kupila skulpture koje su plaćene preko dva miliona evra, a jedna od njih je plaćena preko 650.000 evra i do danas nije preuzeta iz livnice jer je procenjeno da nema nikakvu umetnicku vrednost", naveo je Radisavljević.

Radisavljević je naveo da je krivična prijava podneta i protiv Radoslava Sekulica, protiv kojeg se već vodi istraga u predmetu Agrobanka, kao i protiv Dragoljuba Vučićevića koji, dodao je, danas nije pronađen na adresi stanovanja.

"Aktivnosti koje su danas tretirane odnose se na poslovanje Galenike, Famatrejda i Velefarma u čemu je učešće imala i AIK banka", rekao je tužilac i dodao da je predmet Galenika i aktuelni postupak pokrenut na osnovu obaveštenja koje je tuzilastvo uputilo policiji nakon informacija koje su prezentovane u sredstvima javnog informisanja.

Na pitanje u kom će pravcu ići istraga i da li će možda stići i do nekih političara, on je istakao da tužilaštvo nema unapred definisane mete niti potencijalne osumnjičene i da pokušava da na osnovu egzaktnih podataka do kojih dolazi u postupku definiše ko će se naći među osumnjičenim.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je jutros za RTS da ova hapšenja nisu kraj i da veruje da će se ona tek nastaviti u vezi sa svim spornim privatizacijama u Srbiji.

Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je da je to dokaz da država radi svoj posao. S obzirom da se za bivšeg direktora "Galenike" pisalo da je blizak SPS-u, čiji je Dačić predsednik, premijer je rekao da hapšenja u vezi s "Galenikom" nemajvu veze s politikom i da će biti uhapšen svako ko je radio protivzakonito.

Podsetimo, krajem januara Radna grupa MUP-a Srbije preuzela je istragu zloupotrebama u "Galenici" sa ciljem da se utvrdi kako je jedna od najuspešnijih domaćih farmaceutskih kompanija zapala u krizu i ogromne dugove.

Galenika je inače na spisku 24 privatizacije koje je Evropski parlament označio kao sporne.

Istragu o zloupotrebama u "Galenici" započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića.

Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011.

Neke od kupljenih skulptura postavljene su u krugu preduzeća, jedan deo je poklonjen kao donacija, a ta najskuplja do danas nije preuzeta iz livnice "Jeremić".

Prema rečima Radisavljevića, skulptura koja je trebalo da bude postavljena na fontani "Rađanje" u krugu Galenike nuđena je kao donacija opštini Zemun, ali je ona to odbila jer je procenjeno da skulptura nema nikakvu umetničku vrednost.

Prema njegovim rečima, u toku prepodneva obavljeni su pretresi stambenih objekata osumjičenih, doneta rešenja o njihovom zadrzavanju a ocekuje se da će vrlo brzo početi njihovo saslušanje.

"Policija nastavlja da proverava poslovanje Galenike jer prema podacima koje smo do sada prikupili proizilazi da je ova kompanija zabeležila gubitak od preko 100 miliona evra", napomenuo je tužilac. Prema nezvaničnim informacijama, istraga ide u tri pravca.

Tokom 2009. i 2010, u vreme kada već ima finansijske probleme, "Galenika" kupuje skulpture u vrednosti od 2 miliona evra.

Drugi pravac istrage vodi do spornih ugovora "Galenike" sa firmama "Farma trade" sa Maršalskih ostrva i "Velefarmom". Mesec dana po stupanju na dužnost, mimo propisane procedure, Nenad Ognjenović je naručio nepotrebne sirovine za 10 miliona evra, a posrednik u uvozu je, firma u aferi "Agrobanka" uhapšenog Radoslava Sekulića. Tada je takođe nepotrebno, kao posrednik u uvozu, uključen i "Velefarm", Dragoljuba Vučićevića, i to uz proviziju od čak 450.000 evra.

Sumnja se i da je od 10 miliona evra za "Farma trejd", koji prodaje lekove, "Galenika" 5 miliona obezbedila kreditom kod "Agrobanke". Još 5 miliona evra je trebalo da obezbedi "Velefarm". Po dogovoru, Ognjenovića i Vučićevića, "Velefarm" diže kredit kod AIK banke.

Treći pravac istrage je i sporni ugovor "Galenike" sa firmom "Farmanari" iz Novog Sada, kojoj je "Galenika" isporučila lekove u vrednosti 2,5 miliona evra, ali novac nikada nije dobila.

Jedino što je firma iz Novog Sada ponudila bila je hipoteka na objekat čija je vrednost procenjena na sedam miliona evra, dok je njegova stvarna vrednost 300.000 evra. Tadašnji direktor Ognjenović oglušio se o upozorenja stručne službe svoje fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: