Podrška za Zakon o lobiranju

Agencija za borbu protiv korupcije podržava donošenje zakona koji će regulisati lobističku aktivnost, rečeno je na skupu Društva lobista Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

20:55

Default images

"Agencija podržava donošenje zakona, jer je važno da se svaka aktivnost koja je usmerena na zaštitu određenih interesa reguliše tako da država može da vrši nad njom nadzor i da ona bude krajnje transparentna", rekla je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Ona je istakla i da je jedan od prioriteta tela na čijem je čelu inicijativa za izmene i dopune Zakona o Agenciji koja je u martu upućena Ministarsrtvu pravde i državne uprave, vladi i Skupštini Srbije, a koja ima za cilj da se rad Agencije učini efikasnijim, da se ojača njena autonomija i da se jasno propišu strožija pravila o odgovornosti funkcionera.

"Ovih dana očekujem da imam sastanak sa ministrom Nikolom Selakovićem upravo tim povodom, a u cilju definisanja što boljeg zakonskog teksta, jer Agencija nije ovlašćeni predlagač zakona", rekla je Babićeva.

Prema njenim rečima, predloženo je da se ovlašćenja Agencije povećaju, ali se ne traži da to telo dobije bilo kakva istražna ovlašćenja nego da dobije neposredan pristup podacima koji su joj potrebni za rad, a kojima raspolažu drugi organi, organizacije i pravna lica.

Predloženo je i da se iz ovlašćenih predlagača za članove odredbe izostave vlada i predsednik republike u cilju da se na svaki način eliminiše mogućnost da ti predlozi budu politički motivisani.

"Jedna od značajnih izmena jeste i to što predlažemo da u slučaju da nekom funkcioneru bude izrečena mera preporuke za razrešenje ili mera da je povredio on ne bi mogao ponovo biti biran, imenovan ili postavljen na javnu funkciju", rekla je Babićeva.

Ona je navela i da jedna od izmena obuhvata i proširivanje obaveze prijavljivanja imovine i prihoda na sve krvne srodnike funkcionera u pravoj liniji koji žive sa njim u istom prodičnoim domaćinstvu.

Babićeva je je istakla i da u svakom segmentu rada Agencije postoje prioriteti, a da je pored inicijative za izmenu i dopunu Zakona o Agenciji sada najaktuelniji rad na izradi nove nacionalne strategije koja bi prema najavima trebalo da bude do polovine juna zajedno sa akcionim planom.

Član Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da veza lobiranja i Agencije jeste preko odnosa lobiranja i demokratije i konsolidovanja demokratskih institucija.

On je naveo da treba razlikovati lobiranje i koruptivne akte i trgovinu uticajem.

"Veza između lobista i lobističkih udruženja i Agencije ide preko regulative i spremnosti da se ona prihvati", zaključio je Stojiljković.

Predsednik Društva lobista Srbije Zoran Domazet rekao je da je odnos lobista i Agencije prošao kroz različite faze, ali da je saradnja poboljšana.

Ukazujući da u septembru očekuje Zakon o lobiranju, on je istakao da lobiranje treba da bude pod nadzorom Agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: