Dežer: Jasan plan implementacije

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer nada se da će Ivica Dačić i Hašim Tači pronaći odgovarajuća rešenja kako bi počela primena briselskog sporazuma.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

20:12

Default images

To je veoma važno i za Srbiju, kako bi je države članice EU videle kao kredibilnog aktera i kako bi u junu svih 27 ministara dali zeleno svetlo da joj se dodeli datum za otpočinjanje pristupnih pregovora, kazao je Dežer Tanjugu pred otvaranje Festivala evropskog filma u Domu omladine u Beogradu.

"Ono što sada očekujemo jeste jasan plan implementacije sporazuma postignutog 19. aprila, mada, naravno, znamo da nije uvek lako pronaći odgovarajuće modalitete za to", izjavio je šef Delegacije EU, napominjući da su detalji ti koji mogu da naprave probleme.

Beograd i Priština moraju da počnu sa primenom sporazuma i da se usaglase oko niza teških pitanja kao što su bezbednosne mere, nadležnosti i drugo, rekao je on, ocenjujući da je proteklih dana postignut napredak na tom planu.

Upitan šta očekuje od sastanka premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u utorak, 21. maja, u Briselu, Dežer je izrazio nadu da će dva premijera, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, "uspeti da nađu odgovarajuća rešenja kako bi sporazum počeo da se primenjuje".

Prema njegovim rečima, to se neće desiti "preko noći", već je za implementaciju potreban izvestan vremenski period, možda godinu dana ili više.

"Ipak, važni koraci moraju biti učinjeni odmah i to je ono što mi želimo da vidimo", istakao je on.

Na pitanje da li očekuje da dva premijera u Briselu u utorak zvanično potpišu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Dežer je ponovio svoj stav da je sporazum već potpisan 19. aprila.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je dva premijera na sastanak u Briselu 21. maja kako bi razmotrili sprovođenje briselskog sporazuma postignutog u aprilu koje je, kako je ocenila, od ključnog značaja, saopšteno je juče u sedištu EU.

Razgovori timova Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma do sada nisu dali rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: