SAD testirale novu letelicu

Američko Ratno vazduhoplovstvo prvi put je iznad Atlantika testiralo bespilotnu letelicu kodnog naziva "X-47B", veličine borbenog aviona.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

21:58

Default images

Glavna prednost te letelice je što može da sleće i poleće sa nosača aviona, što znači da će moći da bude korišćena širom sveta, bez potrebe da se traži dozvola drugih država za prelet.

Nova letelica dostiže visinu od 12.000 metara i dolet od 3.400 kilometara, a leti visokom brzinom, mada manjom od brzine zvuka.

Zvaničnici Ratne mornarice kažu da će novu letelicu koristiti za prikupljanje podataka, nadzor i nišanjenje.

Od dosadašnjih bespilotnih letelica se razlikuje ne samo po veličini, već i po tome što se njom ne upravlja sa zemlje.

Nova letelica je potpuno samostalna - sama se upravlja po unapred pripremljenom kompjuterskom programu leta, ali je moguće da joj operater sa zemlje tokom leta promeni zadatak.

Bespilotne letelice koristi kako američka vojska za napade iz vazduha, tako i Centralna obaveštajna agencija. Najviše se koriste na granici Avganistana i Pakistana, gde su meta talibani.

Upotreba bespilotnih letelica na meti je kritike u velikom broju država jer se smatra neetičkim načinom ratovanja. Upotreba takvih letelica često dovodi do velikih civilnih žrtava.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč tražila je zabranu razvoja i korišćenja bespilotnih letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: