Restitucija seli stranke?

Restitucija moguć razlog selidbe pojedinih stranačkih centrala, pišu “Novosti”. DS se seli na Novi Beograd, stari vlasnici se raspitaju i za prostorije SPO.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 14.05.2013.

21:16

Default images

Demokrate su u akciji potrage za novim smeštajem, jer planiraju veliku selidbu. Obišli su nekoliko lokacija na Novom Beogradu, a “Večernje novosti” saznaju da im se najviše dopada jedna poslovna zgrada u Ulice Milutina Milankovića.

U DS-u navode da je ušteda jedan od razloga za ”pakovanje“, jer je kirija za vilu u Krunskoj, kancelarije u Nušićevoj i na Terazijama, već premašila 800.000 dinara. Drugi razlog su nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

“Od ranije postoji plan preseljenja kako bismo na jednom mestu objedinili sve službe, koje su sada razbacane po gradu. Takođe, postoji i spor oko zgrade u Krunskoj, gde naslednici traže zgradu, pa ćemo i to izbeći”, kaže za ”Novosti“ portparolka DS-a Aleksandra Jerkov.

U Agenciji za restituciju “Novosti” saznaju da su potomci inženjera i pronalazača železničkih kočnica Dobrivoja Božića podneli zvaničan zahtev da im se vrati vila u Krunskoj, koja se sada vodi kao svojina Srbije.

Direktor Agencije Strahinja Sekulić kaže da taj proces čeka da se okonča postupak rehabilitacije Božića pred Višim sudom u Beogradu.

Selidba zbog nerešenih imovinskih odnosa uskoro bi mogla da zatekne još neke partije koje imaju duži podstanarski staž.

Predmet restitucije mogao bi da bude i prostor koji trenutno koristi stranka Vuka Draškovića. Za prostorije u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, gde je sedište SPO, raspitivali su se naslednici Jelisavete Tanasković, koja je bila vlasnik pre Drugog svetskog rata. Sada te prostorije stranku godišnje koštaju 1.048.037 dinara.

“Kiriju plaćamo ‘Poslovnom prostoru’, a ukoliko se pojave nove gazde možda ćemo s njima stupiti u kontakt i napraviti ugovor da njima dajemo taj novac. U svakom slučaju, ne planiramo selidbu iz centra Beograda”, kaže za “Novosti” direktor SPO Aleksandar Cvetković.

I za sedište LDP postoje zainteresovani naslednici. Zvaničnog zahteva za restituciju, međutim, još nema, pa će liberali Čedomira Jovanovića još neko vreme moći da nastave rad u beogradskoj Siminoj ulici.

Uprkos tome što važe za jedine ”gazde“ među partijama, jer se vode kao vlasnici petospratnice na Studentskom trgu, ni socijalisti nisu potpuno mirni. Tu je nekada bila centrala Zanatske komore, pa se pominje da bi novi savez zanatlija mogao da zatraži svoje kvadrate.

Centrala G17 plus ostaje na Trgu republike, jer su upravo produžili ugovor o zakupu 603 kvadrata. Ostaje im kirija od oko 7.100 evra mesečno. U ovoj stranci za “Novosti” kažu da su, ipak, smanjili izdatke, pošto su iznajmljivali kancelarije za 19 odbora, a sada samo za četiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: