BiH bila utočište trgovaca ljudima

SAD će dati punu podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv trgovne ljudima, što je jedan od prioriteta Vlade SAD, rekao je američki ambasador u BiH Patrik Mun.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

23:57

Default images

Mun je, prilikom predstavljanja projekta sprečavanja trgovine ljudima u Sarajevu, istakao da je nastavljanje borbe protiv trgovine ljudima, koja predstavlja ropstvo modernog doba, jedan od najvažnijih prioriteta ambasade SAD.

On je podsetio da je BiH pre 10 godina bila pravi "divlji zapad" i sigurno utočište za trgovce ljudima.

"Ipak, vi niste odustali od borbe, okupili ste se i vršili pritisak da vam vlasti i međunarodna zajednica prikupe sredstva, uprkos svim političkim preprekama", rekao je Mun.

On je podsetio da je 2010. godine ta borba dostigla vrhunac kada je i Stejt Department odlučio da BiH dodeli status zemlje "broj jedan", što znači da je tada dostignut vrhunac u borbi protiv trgovine ljudima.

Američki diplomata je, međutim, istakao da su u SAD, kao i u BiH, bili veoma razočarani kada je prošle godine BiH pala sa prvog na drugo mesto, preneli su bosanski mediji.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić je istakao da su do sada sprovedena tri akciona plana, kao i da je Savet ministara BiH nedavno usvajanjem strategije akcionog plana u naredne dve godine još jednom pokzao punu podršku svim akterima uključenim u borbu protiv tog krivičnog dela.

Radončić je kazao da posebnu pažnju novi strateški dokumenti posvećuju pitanjima krivičnog gonjenja trgovaca ljudima, zaštiti i pomoći žrtvama te prevenciji.

Inače, u protekloj godini u BiH je identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima, a za trgovinu ljudima i krivična dela koja se vežu za trgovinu ljudima nadležna tužilaštva su naredila 19 istraga protiv 42 osobe. Podignuto je 15 optužnica protiv 22 osobe, a nadležni sudovi su izrekli 11 osuđujućih presuda protiv 13 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: