Beta: Netačne optužbe Dodika

Predsednik RS Milorad Dodik izneo je netačne optužbe na račun novinske agencije Beta, rekavši da je učesnik u satanizaciji njega i RS, saopštila je Beta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

23:48

Default images

Predsednik RS ponovio je, u večerašnjem intervjuu TV B92, netačne optužbe na račun Novinske agencije Beta, koje datiraju još od pre četiri godine i koje je Beta više puta negirala i svoje stanovište dokumentovala, objavila je ova agencija.

Nije tačno, kako kaže Dodik, da je Beta "izazvala aferu" pre četiri godine u vezi sa navodnim malverzacijama oko gradnje zgrade Vlade RS u Banjaluci, navodi agencija.

To je učinila Državna agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) podnoseći Tužilaštvu BiH "Izveštaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnih dela" i "Predlog mera i radnji" povodom tog "Izveštaja" protiv Dodika, tadašnjeg premijera RS, i još nekih osoba zbog načinjene štete budžetima BiH i RS.

Beta je samo objavila delove iz tog izveštaja, što je i posao odgovornog i profesionalnog medija.

Da nije reč ni o kakvoj "medijskoj hajci", već o postupku zvaničnih organa, potvrdio je Dodik i večeras, rekavši da je istraga po tom predmetu trajala četiri godine i da je utvrđeno da "nije bilo ničega".

Beta je izveštavala o svim bitnim fazama tog postupka, pa i o tome da je postupak obustavljen 2011. godine, iako je Dodik i večeras rekao da Beta o tome nije izvestila.

Povodom ovog slučaja, Beta je objavila sva reagovanja Milorada Dodika, njegovog kabineta i njegovih saradnika, iako je on i večeras tvrdio suprotno, rečeno je iz Bete.

Agencija podseća da je predsednik RS, ovim povodom, brutalno verbalno napao dopisnicu Bete iz Banjaluke Ljiljanu Kovačević u oktobru 2012. godine, na pres-konferenciji u Banjaluci, a da je neposredno nakon toga njoj uskraćena akreditacija za izveštavanje sa zvaničnih aktivnosti predsednika RS.

Taj postupak kao nedopustiv osudila su brojna novinarska udruženja i institucije iz BiH, Srbije i Evrope, uzimajući u zaštitu Betu i njenu dopisnicu iz Banjaluke Ljiljanu Kovačević.

Beta nije "lažna" agencija, kako je večeras rekao Dodik, već je odgovoran medij, koji već 19 godina ima reputaciju relevantnog i objektivnog informativnog izvora u međunarodnim okvirima. "Iza Bete", kako je to sugerisao Dodik, ne stoji niko, a posebno ne stoje "politički centri", već stoje medijski profesionalci, koji svoj posao obavljaju po najvišim standardima novinarskog posla, navodi agencija.

Najnoviji primer za to je što su upravo posredstvom Bete, mediji u Srbiji i regionu, preneli široke izvode iz intervjua Milorada Dodika od 9. maja u kojem je on rekao da međunarodni predstavnici posle rešenja pitanja Kosova imaju plan slabljenja RS, koji podrazumeva njegovu medijsku satanizaciju, ali ovoga puta putem srpskih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: