Ekshumacija žrtava staljinizma

Iz masovnoj grobnici u Varšavi nastavljena je ekshumacija ostataka tela žrtava posleratnog staljinističkog komunističkog perioda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

19:03

Default images

Veruje se da se u grobnici nalaze ostaci oko 200 žrtva terora.

"Tokom prve faza rada, prošlog leta, uspeli smo da ekshumiramo posmrtne ostatke više od 100 žrtava", rekao je AFP-u Kšištof Švagrsk, zvaničnik poljskog Instituta za nacionalno sećanje (IPN) koji nadgleda sprovođenje projekta.

Iz IPN navode da su prošle godine ekshumirani ostaci 117 žrtava staljinističke ere, od 1948. do 1956. godine, iz masovne grobnice na varšavskom vojnom groblju Povonski.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci biće testirani i njihov DNK biće upoređen s bazom podataka od 300 uzoraka koje su obezbedile porodice žrtava.

"Na desetine hiljada poljskih porodica i dalje pokušavaju da saznaju gde su sahranjeni njihovi najmiliji. Verujemo da ima oko 50.000 žrtava staljinističke ere vladavine terora u Poljskoj tokom 40-tih i 50-tih godina prošlog veka", naveo je Švagrsk.

Rad na ekshumaciji na groblju Povonski deo je nacionalnog istraživačkog projekta koji je pokrenut 2011. i fokusiran je na identifikovanju žrtava staljinističkih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: