Drobnjak: Nema razloga da odem

Radio sam sve po zakonu i ne vidim razlog da me Vlada Srbije smeni, kaže za B92 direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

16:47

Default images

Pomoćnik ministra za saobraćaj Saša Mirković, koji je već skoro tri meseca u ostavci, podneo je predlog za razrešenje Zorana Drobnjaka sa mesta v.d. direktora Puteva Srbije, potvrđeno je za B92.

Predlog je podnet krajem prošle nedelje ministru saobraćaj Milutinu Mrkonjiću o čemu bi moglo da bude reči na narednoj sednici Vlade Srbije. Drobnjak za B92 kaže da ne vidi razloga za svoju smenu, jer je, kako kaže - sve radio po zakonu.

Od 2007. kada ga je na čelo JP "Puteva Srbije" postavila Vlada Vojislava Koštunice na preporuku Velimira Ilića, Zoran Drobnjak na toj funkciji opstao je uprkos dve promene Vlade, dve krivične i nekoliko prekršajnih prijava. Kako stvari stoje uskoro bi mogao da bude smenjen, a spisak razloga prilično je dug.

"Pre svega, loše stanje puteva, nepostupanje u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, Zakonom o planiranju i izgradnji, ne primenjuju se mere za unapređenje bezbednosti puteva koje su zakonom predviđene“, navodi savetnik u Ministarstvu saobraćaja Milan Božović. “S druge strane, imamo određeni broj puteva koji je izgrađen ili se gradi bez odgovarajućih dokumenata. Još uvek ne postoji finansijski plan Puteva Srbije za 2013. godinu, nije usvojen, uočena je i neka vrsta nenamenskog trošenja sredstava u prethodnom periodu", navodi on.

Procedura je sada takva da ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić treba da donese odluku da li će predlog za smenu Drobnjaka predložiti na sednici Vlade. Međutim, u Mrkonjićevom kabinetu je za B92 rečeno da ministar ne želi da komentariše predlog za smenu Zorana Drobnjaka.

Zorana Drobnjaka vest o predlogu za njegovo razrešenje zatekla je u radnoj atmosferi. Sutra će pred Upravnim odborom obrazložiti predlog finansijskog plana za 2013. Drobnjak u izjavi za B92 tvrdi da je sve radio po zakonu i ne vidi razloga da ga Vlada smeni.

Drobnjak: Ja bih hteo samo jedno da kažem - da su to lične izjave i spekulacije i da su to određeni interesi, a da pravo stanje – nije.

B92: A čiji su to interesi? Jel to možda neka politička priča?

Drobnjak: Ne, to su lični interesi određenih ljudi...

B92: A jel možete da nam kažete kojih?

Drobnjak: Pa, recimo, kao što piše u nekim javnim informisanjima, u nekim novinama...

B92: Recite nam kojih.

Drobnjak: Ministar Mrkonjić će dati jednu izjavu u vezi sa mojom smenom, da tu nema razloga za smenu itd.

B92: A u vezi sa krivičnom prijavom koja je podneta protiv Vas zbog Nuba-investa da li se možda plašite da biste...

Drobnjak: Ja sam sve uradio po zakonu i rekao sam Zakon o javnim putevima, član 14.

B92: Ne verujete da bi moglo eventualno da dođe do nekog hapšenja?

Drobnjak: Ne. Kog hapšenja? Tužilaštvo je podiglo optužnicu, ali mene zakon brani i uradio sam sve po zakonu.

Nezadovoljni Drobnjakovim radom bili su stručnjaci, a zamerke su imali i članovi Upravnog odbora. Poslednji u nizu propusta su neadekvatna signalizacija na autoputu Beograd Novi Sad, zbog koje je došlo do dve saobraćajne nezgode, u kojima je jedna osoba izgubila život, a nekoliko je povređeno.

Pre samo mesec dana, Ministarstvo saobraćaja naložilo je Putevima Srbije da obustave izgradnju jedne trake puta Kragujevac-Batočina i priključka u mestu Botunje jer su to radili bez građevinske dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: