Čudesna preživljavanja nesreća

Slučaj žene koja je posle 17 dana spasena iz ruševina zgrade u Bangladešu nije prvi primer neverovatnog preživljavanje nesreća u svetu.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.05.2013.

23:55

Default images

Iz ruševina devetospratne fabrike odeće koja se u Bangladešu srušila pre 17 dana, izvučena je živa žena, a to je još jedan u nizu slučajeva čudesnog preživljavanja posle zemljotresa, rušenja zgrada ili nesreća u rudnicima koji su zabeleženi širom sveta tokom protekle decenije.

Početkom februara 2001. godine, spasioci su izvukli dve osobe iz ruševina njihove kuće u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat, 10 dana nakon zemljotresa koji je odneo 25.000 života, prenosi AFP.

Sličan je i slučaj 56-godišnjeg muškarca koji je, 13 dana pošto je jugoistok Irana pogodio zemljotres u kojem je poginulo 43.000 ljudi, davao znake života kad je izvučen iz ruševina 7. januara 2004. godine.

Neverovatno ali istinito, krajem 2005. godine, čak dva meseca nakon što je zemljotres razorio Kašmir, 40-godišnja Pakistanka nađena je živa ispod ostataka njene srušene kuće.

Neobična je i sudbina dva australijska rudara koji su, 25. aprila 2006. godine, izvučeni na površinu posle dve nedelje koliko su proveli zatrpani u rudniku zlata na ostrvu Tasmanija.

U maju 2008. godine, jedna Kineskinja je spasena devet dana pošto je nakon zemljotresa ostala zaglavljena u tunelu ispod vodovodnih cevi u jugoistočnoj kineskoj pokrajini Sečuan.

Na čudesan način u Kini su, jula 2009. godine, preživela i tri rudara koji 25 dana nisu mogli da izađu iz poplavljenog rudnika u jugozapadnoj provinciji Guižu, a za to vreme su žvakali ugalj i pili vodu punu blata, dok takve sreće nije bilo i njihovih 13 kolega, koji su nađeni mrtvi.

Zemljotres na Haitiju, koji je u januaru 2010. godine odneo više od 200.000 života, jedna 16-godišnjakinja je čudom preživela, spasioci su je našli ispod ruševina 15 dana nakon katastrofe, nekoliko dana pošto je živ pronađen i jedan 25-godišnjak, a čak 28 dana posle zemljotresa spasen je još jedan Haićanin (28).

Početkom aprila 2010. godine, 115 radnika izvučeno je iz kineskog rudnika uglja u severnoj provinciji Šansji pošto su više od nedelju dana, zbog poplave, bili prinuđeni da provedu ispod zemlje, a preživeli su tako što su jeli koru drveta, piljevinu, papir i ugalj.

Spektakularnom akcijom spasena su, šest meseci kasnije, i 33 rudara u Čileu koji su čak 69 dana proveli više od 600 metara pod zemljom u rudniku zlata i bakra u San Hozeu.

Krajem marta 2011. godine, jedan 16-godišnjak i njegova nepokretna baka (80) spaseni su devet dana posle zemljotresa i cunamija koji su razorili severoistok Japana i pokosili 19.000 života.

Još jedan slučaj čudesnog preživljavanja rudara zabeležen je i u Peruu 11. aprila 2012. godine, kada je devetoro njih izvučeno na površinu bez ijedne ogrebotine, posle nedelju dana provedenih u rudniku bakra na jugu zemlje.

Samo mesec dana kasnije, 17 dana posle nesreće u rudniku uglja u Kini u kojoj je 10 rudara poginulo a trojica se vode kao nestali, jedan rudar pronađen je živ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: